Alexa_for_Hospitality Marriot

Thuiswerken in tijden van Corona: “Schakel de slimme persoonlijke assistent uit”

by Redactie IoT Journaal26 maart 2020

Nu wereldwijd grote groepen door de Corona-crisis noodgedwongen thuis aan het werken zijn, duiken ook de eerste security-maatregelen op die betrekking hebben op het gebruik van IoT-hardware in de huiselijke sfeer. Een voorbeeld daarvan is het Britse advocatenkantoor Michon de Rey LLP, dat onder andere bekend is geworden door het feit dat het ooit de Britse prinses Diana vertegenwoordigde bij haar scheiding. Dat meldt het persbureau Bloomberg.

Michon de Rey LLP adviseert zijn thuiswerkende advocaten en stafmedewerkers om alle slimme persoonlijke assistenten uit te schakelen of te muten. Uit vrees dat hackers of andere kwaadwillenden vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten gaan afluisteren. “Misschien zijn wij een beetje paranoïde, maar er wordt van ons verwacht dat wij een heleboel vertrouwen hebben in dit soort apparaten en hun fabrikanten. We nemen dit soort risico’s liever niet”, aldus Joe Hancock, partner bij het advocatenkantoor en tevens verantwoordelijk voor de cybersecurity daar.

Per ongeluk te activeren

De twee fabrikanten met het grootste marktaandeel, Amazon en Google, hebben steeds gesteld dat hun respectievelijke slimme persoonlijke assistenten alleen audio opnemen als zij de zogenoemde activatiewoorden horen. In het geval van de Amazon Alexa is dat ‘Alexa’. Google gebruikt twee mogelijke activatie-reeksen: ‘Hey Google’ en ‘Ok Google’. Een onafhankelijk onderzoek, in februari dit jaar uitgevoerd door de Amerikaanse Northeastern University en de Imperial College London, heeft echter uitgewezen dat de slimme assistenten kunnen worden geactiveerd door conversaties waarin de activatiewoorden, of woorden die er op lijken, worden gebruikt. Dat kwam tijdens de onderzoeksperiode 1,5 tot 19 keer per dag voor.