Internet of Things Event 2016

Tien top IoT-trends voor 2016

by Paul25 juli 2016

Na twee belangrijke internationale conferenties over The Internet of Things te hebben bezocht, zijn de mensen achter de Amerikaanse IoT-platformaanbieder AppCarousel tot de conclusie gekomen dat er dit jaar tien belangrijke trends op IoT-gebied te zien zijn. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Security is cruciaal.

Als je een veelheid aan soorten apparaten aan elkaar koppelt, neemt de zorg over beveiliging toe. IoT-security heeft in 2016 de absolute prioriteit: zowel die van de apparaten als de gegeneerde data en de netwerkinfrastructuur.

Apparatenfabrikanten kijken verder dan een eenmalige verkoop.

Sensoren, wearables, domotica-spulletjes: er is inmiddels een overdaad aan IoT-hardware te krijgen. De fabrikanten van die spullen hebben echter door dat de echte winst (en bestendige omzet) te halen valt door het aanbieden van diensten rond die IoT-apparaten. Het is dan ook niet zo vreemd dat zij met complete ecosystemen en platforms voor het leveren van diensten (gaan) komen. Mooi voorbeeld daarvan is het Duitse Bosch GmbH.

‘Everything as a Service’.

Het is diensten wat de klok slaat dit jaar. Het principe kennen wij al uit de ICT-wereld, maar dringt nu ook door tot The Internet of Things: wearables as a service, cars as service, landbouwapparatuur as a service. Het komt er allemaal aan.

Platform lokkers.

“Ons platform is zo open als het maar kan. Gebruik de gratis API’s en sluit met jouw IoT-oplossing op ons platform aan.” De aanbieders van IoT-platforms schieten als paddestoelen uit de grond. En het gros zoekt naarstig naar partijen die daarop willen aansluiten. Ontwikkelaars kunnen het zich inmiddels veroorloven om kritisch en kieskeurig te zijn bij de keuze voor een platform. Zij willen een goed antwoord op vragen als ‘Gaat jouw platform het overleven?’ en ‘Hoe ga ik geld verdienen als ik mijn innovatieve oplossing op jouw platform baseer?’.

Integratie, integratie, integratie.

De IoT-markt is volop in ontwikkeling. En dat zorgt voor een wirwar aan standaarden en aanbieders. Totdat The Internet of Things de volwassenheid bereikt, is er nog een goudmijn voor partijen die de diverse standaarden, apparaten, netwerken en datatypen weten te integreren.

Grote omnivoren.

Terwijl er veel niche-spelers zijn in de IoT-markt, richten de grote multinationale concerns zich op de volle breedte. Da’s op zich niet zo vreemd, overigens. Zij hebben nu eenmaal de benodigde middelen, expertise en doorzettingsvermogen.

Overheid richt zich op slimme publieke diensten.

Het merendeel van het overheidsgeld en de verschillende subsidies gaat naar IoT-initiatieven die in het publieke domein spelen. Denk aan het slimmer maken van transportsystemen en steden. Zo hopen zij voorop te blijven in de wereld. En het kan er ook voor zorgen dat de gesubsidieerde lokale IoT-spelers in hun thuisland gevestigd blijven.

Consolidatie.

De gefragmenteerde IoT-markt zal in 2016 een consolidatieslag mee maken. Als grote concerns, zoals Intel en Nokia, specifieke IoT-kennis ontberen, dan is het antwoord daarop simpel: neem een terzake deskundige partij over.

De opkomst van etalages.

IoT-platformaanbieders en andere IoT-partijen moeten hun waren laten zien. En daarvoor zijn ‘etalages’ als App stores, marktplaatsen en catalogi de ideale middelen. Je kunt gerust stellen dat 2016 het jaar van de ‘IoT-etalages’ wordt.

‘It’s the Data, stupid.’

IoT-hardware in all vormen is leuk. Maar uiteindelijk draait het allemaal om de data die door de apparaten wordt verzameld en/of gegenereerd. De grote vraag is echter wat we met die berg gegevens gaan doen. En hoe er geld mee is te verdienen. Fundamentele vragen waar eenieder de komende maanden nog intensiever gaat nadenken.