BMW Motorrad Vision Next 100

Toekomst volgens BMW: De connected en zelfrijdende elektrische motor

by Paul12 oktober 2016

De wereld begint zo langzamerhand te wennen aan connected en zelfrijdende auto’s. Het lijkt ons meer dan tijd voor een motor met IoT-technologie en zelfrijdende eigenschappen. Fabrikant BMW heeft dat begrepen. Het Duitse bedrijf heeft gisteravond de Motorrad Vision Next 100 gepresenteerd. Een zelfrijdende, elektrische, motor die ook nog eens zelf voor de juiste balans zorgt. Ongeacht of het apparaat bochten neemt of domweg stilstaat bij een verkeerslicht.

De Motorrad Vision Next 100 moet het motorrijden makkelijker en vooral veiliger maken, zo zegt BMW. Het apparaat heeft daarvoor de nodige voorzieningen aan boord. Zo is er een ‘intelligent systeem’ gemonteerd dat zowel met andere ‘connected’ voertuigen communiceert als het overige verkeer in de gaten houdt. Hierdoor kom vroegtijdig informatie over (dreigende) ongelukken bij de berijder terecht. Die informatie krijgt hij of zij via een meegeleverde overmaatse bril. Op diezelfde bril worden ook andere data geprojecteerd, zoals de te volgen route.

‘Live’ te zien in Los Angels

Vooralsnog blijft het bij een prototype van de Motorrad Vision Next 100. BMW wil niet zeggen of en wanneer de motor op de wegen zal gaan verschijnen. Wie tot die tijd het apparaat in levende lijven wil zien, zal vanaf morgen tot en met 19 oktober in de Amerikaanse stad Los Angeles terecht kunnen. Daar wordt de futuristische motor aan het publiek getoond tijdens de BMW Group Future Experience, een door de fabrikant zelf georganiseerd event.

Voor wie niet in de gelegenheid is om naar Los Angeles af te reizen om de high tech motor van BMW te zien, hebben wij als troost een filmpje: