Toekomst voorspellen IoT

Topmensen en experts spreken over ‘de toekomst van IoT’

by Redactie IoT Journaal16 februari 2022

Eseye, een Amerikaanse aanbieder van IoT-beheeroplossingen, heeft zich afgevraagd hoe de toekomst van IoT eruit zal zien. Het antwoord is in elf interviews gevat, als wij het bedrijf moeten geloven. Een mix van topmensen van IoT-marktpartijen en onafhankelijke experts zijn hiervoor bevraagd, plus de ceo van Esey zelf. Het resultaat is te lezen in ‘The Future of IoT’, uiteraard te downloaden via IoT Journaal (56 pagina’s, 4 Mb, PDF).

Spoiler alert: Alle geïnterviewden zijn het over één ding roerend eens. IoT heeft een mooie toekomst. Met hier en daar wat hobbels, dat dan weer wel. Zoals de achterblijvende adoptie van de eSIM, de softwarematig aan te passen chip die de aloude simkaartjes voor datacommunicatie via gsm-netwerken moet vervangen. Operators wereldwijd hebben het nog steeds niet zo op de eSIM,  Het gros van hen was (en is) bang dat het te makkelijk wordt voor klanten om over te stappen van de ene naar de andere operator. En dat kan zomaar een stevige omzetderving voor telecommers betekenen. In Nederland zijn de drie operators inmiddels al ‘om’, maar dat geldt niet voor alle andere telecommers wereldwijd.

Grootschalige IoT-implementaties

Waarom is eSIM zo belangrijk voor de IoT-markt? Stel, je gebruikt als organisatie tienduizenden simkaarten (of meer) om allerhande apparaten te laten communiceren met de cloud of een eigen datacenter. En stel dat je op een gegeven moment zou willen overstappen naar een andere operator. Dan heb je een stevige uitdaging: alle simkaarten moeten immers worden vervangen door exemplaren van de nieuwe telecomaanbieder. Dat vormt een flink obstakel voor de grootschalige implementatie van sommige Internet of Things-toepassingen. De oplossing? De eSIM. Enfin, lees er zelf meer over in ‘The Future of IoT’.