Transport over zee

Transport & Logistiek koploper in adoptie NB-LTE voor IoT

by Paul13 oktober 2016

Het gebruik van zogenoemde narrowband-LTE draadloze netwerkinfrastructuur voor The Internet of Things-toepassingen krijgt de komende jaren meer navolging. De wereldwijde markt voor deze tegenhanger van andere netwerktechnologieën als LoRa en SIGFOX, zal in 2017 circa 181,02 miljoen dollar groot zijn. Dat voorspelt het marktonderzoeksbureau Research and Markets in zijn nieuwste rapport.

Narrowband-LTE heeft als grote voordeel, zo stelt R&M, dat het met een relatief eenvoudige aanpassing van bestaande GSM- en LTE-netwerken (zoals 4G) is te implementeren. Bij andere standaarden moet er een aparte infrastructuur worden gebouwd. Volgens het marktonderzoeksbureau meent dat daardoor het gebruik van NB-LTE grotere navolging gaat krijgen. Dat komt mede tot uiting in de verwachte marktgrootte gemeten naar omzet: van 16,7 miljoen dollar in 2017 naar 181,02 miljoen in 2022. De twee andere factoren die de groei van NB-LTE aanjagen, zijn de energiezuinige eigenschappen van de technologie en het vermogen om signalen over langere afstanden te transporteren.

Transport & Logistiek koploper

Volgens R&M gaat NB-LTE de meeste navolging krijgen in de  Transport & Logistiek-sector en in de mobiliteitsmarkt. Met name zogenoemde telematics-toepassingen zullen driftig gebruik maken van de technologie. “Denk aan bijvoorbeeld infotainment- en navigatiesystemen in connected cars, en ook aan toepassingen op het gebied van verkeeranalyse, voertuigonderhoud en tracking. In de scheepvaart is dat laatste met name van belang om de locatie van bijvoorbeeld containers te kunnen bijhouden”, aldus R&M in het rapport. Het bureau stelt dat het grote voordeel van NB-LTE voor dergelijke IoT-oplossingen is dat er real time grote hoeveelheden data kan worden verzonden en ontvangen, essentieel voor bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s.

Markten en obstakels

De grootste groei van NB-LTE verwacht Research and Markets in Azië, met China en Japan als koplopers. De Verenigde Staten en Europa volgen op nummer twee en drie. Remmende factoren zijn er ook, aldus Research and Markets. Zo zegt het bureau dat privacy en security de twee belangrijkste obstakels vormen. Het zijn niet zozeer vraagstukken die specifiek voor NB-LTE gelden, maar die voor de gehele Internet of Things-markt van belang zijn.