High Tech Predictions IoT

Trends 2018: ‘Slimme speakers in opmars & IoT-netwerken halen geld op’

by Redactie IoT Journaal10 januari 2018

Het is januari, dus de voorspellingen voor 2018 druppelen nog steeds binnen. Ditmaal is het ’t Amerikaanse onderzoeksbureau BI Intelligence (één van de hofleveranciers van IoTJournaal) dat zijn glazen bol heeft opgepoetst. De knappe koppen daar hebben maar liefst 35 technologische trends opgetekend. Alvast eentje lezen? Slimme luidsprekers gaan nu echt doorbreken op mondiale schaal, dankzij nieuwe modellen met een ingebouwd scherm én meer talenversies. Het een en ander staat in een lijvig rapport dat via IoTJournaal gratis is te downloaden (67 pagina’s, 3,67 Mb, PDF).

Op het gebied van Internet of Things hebben de marktonderzoekers van BI Intelligence aardig wat trends in het rapport gestopt. Allereerst zien zij een wereldwijde opmars van luidsprekers waarin een slimme assistent is verwerkt. Volgens hen komt dat omdat die apparaten completer worden uitgerust (met aanraakschermpje, zoals Amazon heeft geïntroduceerd) én door de uitrol van meer talenondersteuning. Zo zou Google, Amazon en/of Microsoft zomaar met een Nederlandse versie kunnen komen van hun respectievelijke speakers. Apple heeft al een Nederlandstalige uitvoering van zijn slimme assistent Siri, dus het is nu nog alleen wachten op de komst van een HomePod (Apple’s slimme luidspreker) met kleurenscherm. Volgens BI Intelligence zullen er in de Verenigde Staten dit jaar alleen al zo’n 50 miljoen slimme met internet verbonden apparaten door consumenten worden gekocht.

Sigfox en Senet halen 1 miljard dollar op

BI Intelligence heeft nog een andere interessante IoT-voorspelling die wij hier willen uitlichten. De marktonderzoeker stelt dat twee exploitanten van LPWA-netwerkinfrastructuren (Low Power Wide Area, speciaal bedoeld voor IoT-datacommunicatie) dit jaar een flinke hoeveelheid investeringskapitaal zullen aantrekken. Da’s min of meer noodgedwongen: het duo rolt wereldwijd zijn eigen LPWA-netwerken uit, onafhankelijk van de ‘reguliere’ operators met een GSM-netwerk. En dat kost nogal wat geld. Het gaat om het Franse Sigfox (in Nederland vertegenwoordigd door het Rotterdamse Aerea) en het Amerikaanse Senet. BI Intelligence denkt dat de twee bedrijven dit jaar een totaal van 1 miljard dollar aan investeringskapitaal zullen gaan aantrekken. Sigfox zou het geld zomaar via een beursgang kunnen gaan ophalen. Tot dusver heeft het bedrijf een slordige 277 miljoen dollar opgehaald in diverse investeringsrondes (de laatste in 2015). Senet zal, zo schatten de marktonderzoekers in, vermoedelijk de weg van investeringsmaatschappijen kiezen.