Cloudplatformen IoT

Trends in IoT-cloud platformen: consolidatie slaat toe

by Redactie IoT Journaal25 november 2021

Zonder de beschikbaarheid van speciale cloud platformen zou de opmars van IoT-toepassingen minder snel zijn verlopen. Het scheelt organisaties immers omvangrijke investeringen in computerkracht en allerhande softwarepakketten. Dat is allemaal voorhanden op afroep ‘in de cloud’ bij de diverse aanbieders van IoT-specifieke cloud platformen. Nu de IoT-markt volwassener begint te worden, is ook op dat gebied een consolidatieslag te bespeuren. Althans, dat signaleert het Duitse, in Internet of Things-gespecialiseerde, marktonderzoeksbureau IoT Analytics in een recent rapport (‘IoT Platforms Competitive Landscape 2021‘, adviesverkoopprijs vanaf 2.000 dollar).

Vanaf 2015 is het aantal commercieel geëxploiteerde IoT-cloud platformen aardig toegenomen. Ging het zes jaar geleden wereldwijd nog om zo’n 260 stuks: inmiddels zijn er 613 cloud platformen beschikbaar die specifiek voor IoT-oplossingen zijn bedoeld. Met bekende namen als Google, Amazon Web Services, Bosch en Microsoft. Het totale aantal is overigens licht gedaald ten opzichte van 2019. Toen waren er nog 620 stuks.

IoT Cloudplatformen IoT Analytics

Bewegingen in de markt

De lichte afname van het aantal IoT-cloud platformen (188 bedrijven sinds 2015) wordt allereerst veroorzaakt door het feit dat aanbieders er mee zijn gestopt (28 procent) of de IoT-strategie ingrijpend heeft aangepast (24 procent). Ook komt het voor dat een bedrijf van koers is veranderd en zich op een specifieke sector heeft gestort met zijn IoT-cloud (21 procent). Daarnaast zijn sinds 2015 84 IoT-cloud platformen van eigenaar gewisseld. Aan de andere kant zijn er in de afgelopen zes jaar weer 182 nieuwe IoT-cloud platformen bijgekomen.

IoT Cloudplatformen concentratie IoT Analytics

Europa stabiel

Als wij kijken naar de herkomst van de bedrijven die IoT-cloud platformen aanbieden, dan is er in de loop van de afgelopen zes jaar hier en daar ook het nodige veranderd. Zo is het aantal Noord-Amerikaanse aanbieders gedaald: van 50 procent in 2015 naar 44 procent nu. In Europa is er sinds 2015 niets veranderd: het percentage blijft stabiel op 29 procent. Wel is de regio Asia-Pacific aan een opmars bezig geweest (van 16 procent in 2015 naar 22 procent in 2021).

IoT Cloudplatformen regio IoT Analytics