Simkaarten Gemalto Atos IoT

Update: Chipmaker Gemalto zegt ‘nee’ tegen Atos

by Redactie IoT Journaal14 december 2017

De Franse chipmaker Gemalto heeft officieel laten weten ‘geen interesse’ te hebben in inlijving door zijn landgenoot Atos . Het overnamebod van de ICT-dienstverlener zou allereerst te laag zijn. Gemalto betwijfelt verder of een dergelijke deal realistisch gezien uitvoerbaar zou zijn. Het bedrijf denkt dat de diverse autoriteiten geen groen licht zouden geven voor een dergelijke machtsconcentratie in de ICT-sector.

Daar waar Atos gisteren nog sprak over een ‘vriendelijke overnamepoging’, heeft Gemalto het inmiddels over een ‘vijandig en ongevraagd bod’. De chipmaker ziet geen brood in een samengaan met de ICT-dienstverlener, zoveel is duidelijk voor wie het zeven pagina’s tellende persbericht van Gemalto leest (via IoTJournaal te downloaden in PDF-formaat). Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf zegt verder dat het bod geen ‘constructieve basis biedt voor verdere gesprekken’.

‘Atos blijft bij bod’

Atos heeft op zijn beurt weer geantwoord dat het nog steeds achter zijn bod staat. De ICT-dienstverlener zegt zo zeker van zijn zaak te zijn dat het inmiddels de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ingelicht over zijn voornemen. Ook kondigt Atos aan dat het op korte termijn met een gedetailleerd antwoord komt op de punten die Gemalto aanstipt als reden voor het weigeren van het overnamebod.

Gisteren bracht IoTJournaal het nieuws dat er een mogelijke miljardenovername in de ICT-industrie zou komen. Een acquisitie die ook de nodige impact op de Internet of Things-markt kon hebben. De Franse ICT-dienstverlener Atos had namelijk ongevraagd bod uitgebracht op de eveneens Franse chipmaker . Het bedrag dat daarmee gemoeid was? Een slordige 4,3 miljard euro (46 euro per aandeel), wat de waardering van het ‘slachtoffer’ op circa 36 procent boven diens recente beurskoers bracht.

Atos heeft Gemalto al op 28 november dit jaar zijn amoureuze intenties op informele wijze kenbaar gemaakt. Het bod van 4,3 miljard euro werd destijds bij de directie van Gemalto op tafel gelegd. Een bod dat overigens door Atos uit eigen middelen financiert. Die poging had echter geen positieve reactie tot gevolg, vandaar dat Atos het dan maar via de publieke weg probeert. Met de recente afwijzing tot gevolg.

IoT-grootmacht in wording

Mocht Gemalto zich toch bedenken of als Atos een beter overnamebod doet, dan ontstaat er een ICT-concern dat ook in de Internet of Things-markt een stevige positie kan claimen. Atos is daar al een tijd actief in met toepassingen en consultancy, terwijl Gemalto de broodnodige chips en security software levert voor IoT-apparaten. De chipmaker is overigens al jaren één van de grootste leveranciers van simkaartjes voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten.

Omzetcijfers

Om het geheel in financieel perspectief te zetten: Atos had in 2016 een omzet van 11,7 miljard euro (684 miljoen nettowinst), terwijl Gemalto in datzelfde jaar een omzet van 3,1 miljard euro behaalde (nettowinst 237 miljoen). Gemalto heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een daling van zijn aandelenkoers, als gevolg van diverse winstwaarschuwingen. Reden voor die tussentijdse onheilstijdingen is het feit dat de markt voor mobiele telefoons langzamer groeit dan voorheen, en dat is nou juist de de markt waarin Gemalto het gros van zijn geld verdient.