Overname Thales Gemalto

Update: Gemalto geeft Thales Group het jawoord

by Redactie IoT Journaal18 december 2017

Vorige week stond in het teken van de mislukte overnamepoging van chipmaker Gemalto door de ICT-dienstverlener Atos. De twee Franse ondernemingen kwamen er niet uit. Of beter gezegd: Gemalto had geen trek in een verbintenis met Atos. Helemaal geen zin zelfs. En nu, binnen een paar dagen nadat Gemalto ‘Nee’ zei, stapt de chipmaker met een andere Fransoos in het huwelijksbootje. De gelukkige is de Thales Group. De bruidschat? Die bedraagt 51 euro per aandeel (in totaal ruim 4,76 miljard euro), om precies te zijn. Dat is 5 euro per aandeel meer dan het eerdere bod van Atos. Thales hoest het bedrag uit eigen middelen op, al is er wel een extra kredietlijntje van zo’n 4 miljard euro verkregen.

Voor de buitenwereld komt de verbintenis tussen Thales Group en Gemalto als een aardige verrassing. Het duo zegt echter al een tijdje in gesprek te zijn. Het ongevraagde overnamebod van Atos lijkt een versnelling teweeg hebben gebracht in de gesprekken, al wordt dat door Thales en Gemalto ontkend. Onder de nieuwe eigenaar zal Gemalto de eigen identiteit behouden. Verder wordt er geen banenverlies voorzien, al menen de twee dat er in 2021 circa 150 miljoen euro aan ‘synergievoordelen’ zal worden behaald. Die besparing zal vermoedelijk grotendeels uit de bundeling van inkoopkracht moeten komen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van beide partijen. Ook wil Thales minimaal 67 procent van alle Thales-aandelen in handen krijgen. Als dat niet lukt, dan gaat het feestje niet door. Datzelfde geldt overigens ook voor de goedkeuring van de diverse mededingingsautoriteiten: als die geen groen licht geven, dan wordt de bruidstaart evenmin aangesneden.

Maatje groter

Thales Group is actief op vijf terreinen (luchtvaart, ruimtevaart, transport, defensie en security) en kent zeven divisies. Gemalto zal in de Security-divisie komen te vallen. Wat financiële resultaten en aantal mensen betreft, is Thales ontegenzeggelijk een paar maten groter dan Atos. Thales wist in 2016 een omzet van 14,9 miljard euro (Atos: 11,7 miljard euro) en een nettowinst van 1,35 miljard (Atos: 684 miljoen nettowinst) te realiseren. Gemalto boekte in datzelfde jaar een omzet van 3,1 miljard euro (nettowinst 237 miljoen). Aardig detail: de Franse overheid is een behoorlijke aandeelhouder met 25,8 procent van de Thales-aandelen in handen.

Winstwaarschuwingen

Chipmaker Gemalto heeft de afgelopen tijd te maken gehad met een daling van zijn aandelenkoers, als gevolg van drie opeenvolgende winstwaarschuwingen. Reden voor die tussentijdse onheilstijdingen is het feit dat de markt voor mobiele telefoons langzamer groeit dan voorheen, en dat is nou juist de de markt waarin Gemalto het gros van zijn geld verdient. Het is ook één van de redenen waarom Gemalto zich de afgelopen tijd met veel verve op de groeiende markt voor IoT-security heeft gestort. Ook Thales is actief op IoT-gebied. Zo heeft het een heuse visie (inclusief de nodige zelfgemaakte oplossingen) op Smart Cities. Kijk en luister zelf maar.