Montevideo Slimme stad IoT

Uruguay rolt ’s werelds grootste slimme verlichting-project uit

by Redactie IoT Journaal9 februari 2022

Eén van de meest populaire toepassingen binnen slimme steden-projecten is die van ‘intelligente’ straatverlichting. De voordelen van IoT voor het stadsbestuur zijn in dit geval ook behoorlijk goed zichtbaar. Niet alleen is er namelijk flink mee te besparen op energiekosten, maar verhoogt ook de veiligheid op straat. Het bestuur van Montevideo, de hoofdstad van het Zuid-Amerikaanse  Uruguay, hoopt op die voordelen bij het uitrollen van ’s werelds meest omvangrijke stedelijke slimme verlichting project. 

Montevideo krijgt ruim 70.000 slimme straatlantaarns opgesteld in een gebied dat zo’n 200 vierkante kilometer groot is. Het project moet moet de circa 1,76 miljoen inwoners meer persoonlijke veiligheid opleveren en het aantal verkeersongelukken verminderen, aldus het stadsbestuur. Daarnaast wil men hiermee ook het energieverbruik omlaag krijgen. Verder moet de slimme led-verlichting Montevideo een jaarlijkse CO2-reductie van 80 procent (meer dan 31.500 ton) opleveren.

Australische en Spaanse co-productie

De IoT-lantaarns worden met het internet verbonden via de LoRa-netwerkstandaard voor draadloze IoT-connectiviteit. Dat deel van het project komt voor rekening van NNNCo, een Australische operator gespecialiseerd in IoT-connectiviteit. Om de boel te monitoren en aan te sturen wordt het softwareplatform van de Spaanse IoT-specialist Welness TechGroup gebruikt.