Caldas da Rainha IoT Smart City Use case

Use case: Hoe een Portugees stadje met IoT de kwaliteit van leven verbeterde

by Redactie IoT Journaal27 november 2019

Als de redactie van IoTJournaal over Smart Cities schrijft, dan gaat het doorgaans om omvangrijke projecten in grote steden. Maar die verslimming is niet voorbehouden aan grote stedelijke gebieden. Ook kleinere gemeenten kunnen veel winnen door de toepassing van IoT, Big Data-analytics, Artificial Intelligence en andere technologieën. Zoals in de use case van vandaag is te zien.

De rond 1497 opgerichte Portugese stad Caldas da Rainha telde in 2011 circa 51.000 inwoners die op een oppervlakte van 256 vierkante kilometer leefden. Niet een stad die zich in omvang direct laat vergelijken met bijvoorbeeld New York. Ook de gemeentelijke budgetten van Caldas de Rainha vallen in het niet bij die van de grotere broers en zussen. Ondanks dat, heeft het gemeentebestuur van de Portugese stad – met name bekend om zijn eeuwenoude thermaal ziekenhuis – een tijd geleden besloten om te investeren in een LoRa IoT-netwerk dat de gehele stad beslaat. Het vormt een open fundament waarop diverse partijen verschillende toepassingen hebben gebouwd. Zoals een applicatie die de data verzamelt en analyseert van sensoren die de kwaliteit en het verbruik van ’t drinkwater meten. Die bewuste applicatie heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen: in de eerste weken van de ingebruikname werd een lekkage ontdekt van zo’n 200.000 liter drinkwater. Dankzij de applicatie kon de oorsprong van het lek worden opgespoord en verholpen.

Meer IoT-toepassingen op komst

Het houdt in Caldas da Rainha niet op bij een applicatie die het drinkwater in de gaten houdt. In de nabije toekomst komen er bijvoorbeeld toepassingen bij voor het openbaar vervoer en de stadsverlichting. He gemeentebestuur ziet de verslimming van de stad als middel om de kwaliteit van het leven van burgers te verhogen. En en passant levert het ook de nodige extra banen op. Hoe dat in zijn werk is gegaan? Dat is te zien in de use case video van vandaag. Met dank aan netwerkleverancier Cisco (verantwoordelijk voor onderdelen van het LoRa-netwerk), die de opname heeft laten maken.