Limerick, Ierland, in de herfst van 2017

Use Case: Hoe het middelgrote stadje Limerick slimmer wordt

by Redactie IoT Journaal20 september 2021

Wie aan Smart Cities denkt, zal vermoedelijk de grotere steden op het netvlies hebben. Zoals Amsterdam, New-York, Singapore of een andere stad in de ‘Smart City Index’ van de Zwitserse business school IMD. Maar de realiteit anno 2021 is toch anders. Het zijn tegenwoordig ook de besturen van middelgrote (en zelfs kleinere) steden die brood zien in de verslimming van hun gemeenten. Zoals het Ierse Limerick.

Toegegeven, Limerick is nou niet bepaald de eerste stad die je met high tech associeert. Ok, het is de vestigingsplaats van het IoT-lab van Dell Technologies en het heeft zelfs een ‘National Technology Park‘, wat een broedplaats moet zijn van allerhande technologiebedrijven. Maar dat is het wel zo’n beetje. Toch is Limerick hard bezig om zich opnieuw uit te vinden als het gaat om manieren waarmee burgers, bedrijven en gemeentebestuur zich het leven makkelijker en beter kunnen maken. Met andere woorden: Limerick is druk bezig om zich om te vormen naar een smart city. Met een bijbehorende strategie en ‘road map’.

Limerick Smart City Roadmap IoT

Zes domeinen

Om een slimme stad te worden, heeft het gemeentebestuur bedacht dat het goed is om zes domeinen te definiëren waarin het investeert.

1. Economy & Innovation
2. Community & Citizenship
3. Culture & Entertainment
4. Movement & Transport
5. Urban Places & Spaces
6. Environmental Practices

Hoe het bestuur dat aanpakt? Dat wordt uitgelegd in een voorlichtingsfilmpje.