Smart City IoT

Van smart cities tot slimme retail: dit zijn de meest populaire IoT-implementaties

by Redactie IoT Journaal15 januari 2019

Het Duitse in Internet of Things-gespecialiseerde marktonderzoeksbureau IoT Analytics heeft een keurig overzicht gemaakt van de meest populaire typen Internet of Things-implementaties in 2018. Hiervoor heeft het bureau een behoorlijk aantal gepubliceerde IoT-oplossingen geanalyseerd. 1.600 Stuks om precies te zijn. De categorie smart city scoort het hoogst in het rijtje.

Maar liefst 23 procent van alle door IoT Analytics in 2018 bekeken IoT-oplossingen wereldwijd vielen in de categorie smart city. Met name in Europa waren dergelijke projecten vaak te zien (45 procent). Een goede tweede, wat populariteit betreft dan, is de ‘connected industry‘ (ook wel ‘Smart Industry’ of ‘Industry 4.0’ genoemd) met 17 procent, gevolgd door IoT-implementaties in ‘connected buildings‘.

Overview-IoT-Enterprise-Projects-List-2018-Edit

Klik op de grafiek voor een grotere versie.

Verkeer heeft prioriteit

IoT Analytics heeft in de meest populaire categorie, de smart cities, ook nog gekeken naar de meest voorkomende  projecten. Wat blijkt? Internet of Things-technologie wordt met name toegepast om de verkeerstromen in en rond de stad te verslimmen. De meerderheid van de projecten (39 procent) hebben daar betrekking op, waarbij Europa voorop loopt. Op nummer twee en drie staan respectievelijk ‘utilities‘ (van water- tot energievoorziening) en ‘Lighting‘ (stadsverlichting). Voorzieningen voor het slimmer opladen van elektrisch aangedreven voertuigen hoorden overigens vorig jaar kennelijk niet tot de grootste prioriteiten van stadsbesturen met slechts 1 procent van de bekeken projecten.

IoT-Projects-By-Segment-Smart-City-Image

Klik op de grafiek voor een grotere versie.

 

LoRa, SigFox of NB-IoT?

Twee andere aardige bevindingen van de IoT Analytics-analisten gaan over de gebruikte draadloze netwerkinfrastructuur en de motivatie voor het starten van IoT-projecten. Om met dat laatste te beginnen: kostenreductie was in 2018 dé belangrijkste reden voor IoT-implementaties. Dat gold voor maar liefst 54 procent van de 1.600 bekeken projecten. Bij 35 projecten ging het om het laten stijgen van de omzet door nieuwe, door IoT gefaciliteerde, diensten en producten. Als het ging om de toegepaste draadloze netwerkinfrastructuur, nam IoT-specifieke Low Power Wide Area-connectiviteit (LWPA) 7 procent voor zijn rekening. De grootste gebruikers van dergelijke netwerken waren projecten op het gebied van de slimme stad (64 procent), gevolgd door slimme agrarische oplossingen en ‘smart energy’ (energievoorziening). Onderverdeeld in typen netwerkinfrastructuur bleek vorig jaar LoRa de koploper (37 procent), met SigFox als goede tweede (21 procent) en NB-IoT op een derde plaats (19 procent).