John Deere IoT Video

Video: Dit is de toekomst van het agrarische bedrijf

by Redactie IoT Journaal13 juni 2019

De agrarische sector is misschien niet de eerste branche waaraan je zou denken als het gaat om Internet of Things-toepassingen. Toch zorgt juist daar IoT voor een fundament waarop het ‘boeren van de toekomst‘ wordt gerealiseerd. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld John Deere, bekend als fabrikant van tractoren en andere landbouwmachines, al enkele jaren druk bezig om ‘connected farming’ aan de man/vrouw te brengen. De mogelijkheden zijn onbegrensd, als wij het toekomstbeeld mogen geloven dat het bedrijf in een filmpje schetst.

Meer en efficiënter produceren om de groeiende wereldbevolking van voedsel te kunnen blijven voorzien. Zonder dat het ten koste gaat van natuur en milieu. Geen geringe opgave. Het is echter wat John Deere voor ogen staat met zijn op IoT gebaseerde diensten en producten voor de agrarische sector. Uiteraard wil het bedrijf er ook geld mee verdienen. Veel ook, als het even kan. En dat lukt aardig tot dusver. John Deere is zich in een rap tempo aan het omvormen van een fabrikant die louter machines verkoopt plus onderhoudscontracten, naar een leverancier die ook ‘output gebaseerde diensten’ aanbiedt. Met andere woorden: de boer betaalt voor de graanopbrengst in plaats voor de machines. En dat kan alleen maar via het toepassen van technologieën als Internet of Things, robotica en Artificial Intelligence.

FarmForward 2.0

Om te laten zien hoe het boerenbedrijf in de – niet al te verre – toekomst er uit zou kunnen zien, heeft John Deere onlangs een (Engelstalig) filmpje laten maken. De verzameling van diensten, producten en technologieën die in de video te zien zijn, heeft het bedrijf onder één label gezet: FarmForward 2.0. Het aardige is dat een flink aantal van de getoonde zaken nu al tot de mogelijkheden behoort. Even door het ‘Wij van WC-Eend‘-laagje heen kijken, en u houdt een mooi beeld van ‘de boer van de toekomst’ er aan over.