Grady Booch TED AI IoT

Video: Hoe AI-applicaties ‘mensvriendelijk’ kunnen worden gemaakt

by Redactie IoT Journaal29 augustus 2019

Internet of Things en Artificial Intelligence: voor sommigen is het een angstaanjagende combinatie. Met het internet verbonden applicaties die een vorm van kunstmatige intelligentie in zich herbergen is volgens hen een een ‘accident waiting to happen’. Anderen zien het weer rooskleuriger. De combi van IoT en AI kan, zo stellen zij, het leven van de mensheid juist weer aanzienlijk vergemakkelijken en veraangenamen. Zoals de bekende Amerikaanse filosoof en technologie goeroe Grady Booch. Hij brak tijdens een Technology Entertainment Design-bijeenkomst (TED) een lans voor de acceptatie van ‘connected AI’.

Booch is niet zomaar een technologie expert: hij is in het dagelijks leven ook nog eens Chief Scientist Software Engineering bij de Amerikaanse IT-gigant IBM. Daar werkte hij onder andere aan de ontwikkeling van objectgeoriënteerde programmeertalen (zoals ADA, C++ en de Unified Modeling Language). Hij kreeg in de loop van zijn carrière de nodige onderscheidingen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze Lovelace Medal van de British Computer Society. Grady Booch weet dus waarover hij praat als het gaat over IT en software(ontwikkeling).

Leraar en mentor

Tijdens een TED-bijeenkomst enige tijd geleden, toonde Grady Booch zich ronduit optimistisch over een toekomst waarin AI wordt omarmd. Eén van zijn aanbevelingen voor zo’n rooskleurig vooruitzicht is dat AI-applicaties niet ‘klinisch’ moeten worden geprogrammeerd, maar dat er bij de ontwikkeling ‘menselijke waarden en normen’ moeten worden ingebouwd. “Je moet niet programmeren, maar je moet bij AI-toepassingen als leraar en mentor optreden.” Kijk en luister zelf naar de bijna elf minuten durende presentatie van Booch.