Chattannooga Smart City

Video: Hoe IoT een schonere stad oplevert

by Redactie IoT Journaal16 maart 2017

Chattanooga. Het is een oude industriestad in de Amerikaanse staat Tennessee. Niet al te groot naar Amerikaanse begrippen: in 2015 had het krap 178.000 inwoners. Het is mooi gelegen, ingeklemd tussen enkele forse bergen. En dat is ook meteen het probleem. Die bergen zorgden er namelijk voor dat uitstoot van voertuigen en fabrieken in de vallei bleven hangen. Tijd voor een intelligentie upgrade om de boel schoner te krijgen.

In 1969 kreegt Chattanooga de twijfelachtige eer om door de federale overheid te worden uitgeroepen tot de stad met de meest vervuilde lucht in de Verenigde Staten. Of het nu die benoeming was of dat er gemeentebesturen wakker werden: in de afgelopen decennia is er driftig gewerkt aan het verbeteren van de leefomgeving. En dat heeft inmiddels aardig gewerkt.

Snel glasvezelnetwerk als basis

Los van grote ondernemingen als Amazon die het tot één van hun vestigingsplaatsen hebben gekozen, mag Chattanooga vandaag de dag ook bogen op het grootste en snelste glasvezelnetwerk in de VS. Met dank aan operator EPB. Dat netwerk is ook de basis voor de verslimming van de stad. Hoe dat in de praktijk heeft uitgepakt? De Finse netwerkfabrikant Nokia heeft (niet geheel gespeend van eigenbelang: het levert spullen voor de smart city oplossingen daar) er een filmpje over gemaakt. Videootje!