Rolls Royce IoT Schepen Vrachtvervoer

Video: Hoe werkt dat met autonoom varende vrachtschepen?

by Redactie IoT Journaal19 februari 2018

Internet of Things als de onderliggende technologie die het mogelijk maakt om voertuigen zelfrijdend te maken. Wij kijken er niet meer van op. Maar hoe zit het eigenlijk met schepen? Waarom zouden die niet voor een groot deel zelfvarend kunnen zijn? Dat is precies wat knappe koppen bij de Britse motorenbouwer Rolls Royce zich hebben afgevraagd.

Goederenvervoer over het water: het is wereldwijd zo’n beetje dé manier om grote hoeveelheden spullen van A naar B te krijgen. Ondanks het feit dat moderne schepen (denk bijvoorbeeld aan het containervervoer) in grote mate geautomatiseerd zijn, komt er nog steeds een veelkoppige bemanning aan te pas. Rolls Royce acht dat een achterhaald iets. Het Britse bedrijf ziet een glorieuze toekomst voor onbemande, redelijk autonoom varende, vrachtschepen.

Shore Control Centre

Een puntje bij dit alles: om de alles rond en in de autonoom varende vrachtschepen in goede banen te leiden, is er wel een centrale nodig. Rolls Royce heeft daar een aardige visie op. Vol met high tech (van pratende computers tot intelligente drones), uiteraard. Om dat inzichtelijk te maken, heeft de motorenbouwer een filmpje laten maken over het reilen en zeilen van een dergelijk ‘Shore Control Centre’. Ziet er prima uit, al zeggen wij het zelf. Videootje!