Intel 5G CES 2019

Video: Intel zet zwaar in op 5G, AI én zelfrijdende voertuigen

by Redactie IoT Journaal16 januari 2019

Vorige week regende het nieuwtjes op techgebied. Voornaamste reden hiervoor was de Consumer Electronics Show (CES) in het Amerikaanse Las Vegas (8-11 januari). Diverse technologie-aanbieders namen deze jaarlijkse elektronicabeurs (gestart in 1967) als toneel voor de introductie van een dienst of product. Een flink deel van die noviteiten hadden – ook dit jaar – een stevige dosis Internet of Things in zich. Met de nadruk op het slimme huis en de zelfrijdende auto. Die trend heeft zich dit jaar alleen maar verder doorgezet. Zoals chipmaker Intel aantoonde met een stevige reeks aankondigingen. Wij hebben de volledige presentatie op video voor u. Waarschuwing: het is een lange zit.

Het Amerikaanse concern heeft tijdens een maar liefst 56 minuten durende persconferentie nieuwtjes de wereld ingeslingerd. Allereerst kwam Gregory Bryant, senior vice president en general manager client computing group, het toneel op. Hij lichtte de verandering toe die zijn bedrijf aan het doormaken is: van een fabrikant gericht op de pc-markt naar een concern dat diensten en producten maakt die alle ‘datacentrisch’ zijn. Met andere woorden: de hardware waar Intels producten in draaien, doet er niet meer zo toe. Zo hoopt Intel een flink deel mee te pikken van de investeringen die worden gedaan in Internet of Things, Artificial Intelligence, 5G en cloud computing. Tegelijkertijd brak Bryant een lans voor de ‘oude’ personal computer. Volgens hem is het ‘t apparaat waar gebruikers op vertrouwen als zij belangrijk werk moeten verrichten. Zoals, eh… gaming (let op de chipaankondiging op 06:43 in de video) en andere creatieve uitingen (zoals muziekproductie waarin de pc de ‘gewone muziekinstrumenten’ verdringt). De algehele chiptrend bij Intel in een paar woorden samengevat? Sneller, goedkoper, kleiner en meer geïntegreerde functionaliteit.

AI en 5G

De chipbakker heeft nog meer noten op zijn zang. Artificial intelligence, om maar eens een gebied te noemen. Daarvoor ontwikkelt het bedrijf onder andere chips met ingebouwde AI-functionaliteit (‘Intel Nervana’, op 35:50 in de video). Maar het is ook van plan om een belangrijke rol te spelen bij de uitrol van 5G, de snelle standaard voor mobiele data- en spraakcommunicatie. Die rol zit ‘m met name in het produceren van chips en/of modems waarmee tal van apparatuur (van smartphones tot tablet computers en gewone pc’s) kunnen werken met 5G-netwerken. Intels eerste 5G-modem moet nog dit jaar op de markt komen, aldus de fabrikant (aankondiging op 39:58 in de video).

Zelfrijdende auto’s

De opkomst van AI en 5G, gekoppeld aan Internet of Things, zorgt ervoor dat de zelfrijdende auto geen verre toekomstmuziek meer is. Intel heeft daar een tijdje geleden al op ingespeeld door de overname van het Israëlische bedrijf Mobileye, dat in autonoom rijdende voertuigen gespecialiseerd is. Op 50:50 van de video laat professor Amnon Shashua, senior vice president en CEO Mobileye, zien wat wij de komende tijd van Intel op dat gebied kunnen verwachten. De demo in kwestie toont zelfrijdende auto’s die in het drukke verkeer op de Israëlische wegen probleemloos van A naar B komen. De volledige video van de Intel CES 2019-presentatie vindt u hieronder.