Mona Keyzer AI IoT Staatssecretaris

Video interview: Staatssecretaris Mona Keijzer over AI en ethiek

by Redactie IoT Journaal13 augustus 2019

Artificial Intelligence en Internet of Things zijn in toenemende mate aan en met elkaar verbonden. De samensmelting van de twee technologieën is bijvoorbeeld te zien in de diverse slimme persoonlijke assistenten, zoals Amazon Alexa en Google Assistant, die ‘vermomd’ als luidsprekers in steeds meer huishoudens zijn te vinden. Wat weer de nodige ethische vraagstukken met zich meebrengt. Staatssecretaris Mona Keijzer, Economische Zaken en Klimaat, waarschuwt voor ondoordachte AI-algoritmes in een recent interview.

AI en ethiek: het één van de belangrijke onderwerpen tijdens Digital Day 2019, een evenement dat eerder dit jaar georganiseerd is door het Directoraat Generaal Connect van de Europese Commissie, onder andere verantwoordelijk voor de ‘Digital Single Market’. In het Brusselse vijf-sterren hotel Steigenberger Wiltcher kwamen diverse kopstukken bij elkaar om over de laatste ontwikkelingen op techgebied te praten. De Nederlandse staatssecretaris Mona Keijzer van EZK was één van die kopstukken. Zij deed – samen met andere politieke toppers uit de EU-lidstaten – mee aan een paneldiscussie over ‘richtlijnen voor betrouwbare Artificial Intelligence’.

Nationale Actie Agenda

Keijzer werd na afloop van de paneldiscussie voor de camera aan de tand gevoeld door Carolien Nijenhuis, communications officer van DG Connect. De bewindsvrouw refereerde in het gesprek aan de in 2018 geïntroduceerde Nederlandse Digitale Agenda. In dat praatstuk moeten diverse zaken nog verder worden uitgewerkt, erkende zij. “Eén daarvan is Artificial Intelligence. Er wordt op dit moment gewerkt aan een Nationale Actie Agenda waarin wij zowel naar de kansen voor Nederland als ook de ethische kanten van AI. Als mensen een technologie niet vertrouwen, dan gebruiken ze het ook niet. En dan kun je ook niet alle economische voordelen pakken die met die technologie samenhangen.

‘Objectieve data’

Voor AI heb je data nodig, weet staatssecretaris Mona Keijzer: “Het is dan wel nodig dat die data zo objectief mogelijk is.” Zij wees in het interview op het voorbeeld van de geautomatiseerde selectieprocedure bij een grote onderneming in Nederland. Daar bleek dat de data achter het AI-algoritme niet geheel onbevooroordeeld was. “Dan eindig je uiteindelijk alleen met mannelijke kandidaten voor nieuwe banen. Dat is een voorbeeld van hoe niet goed gaat.” Verder stelde Keijzer dat het uitermate belangrijk is om voor zogenoemde ‘lock-in systemen’ te waken. Zij wees daarbij op de discussie rond grote internetplatformen: “Wij moeten voorkomen dat wij uiteindelijk eindigen met alleen maar Amazon en Alibaba. Dat is een samenleving die ik niet verkies. Het beteken dat wij nu al moeten nadenken over maatregelen die dat moeten voorkomen.

Het gehele interview (Nederlandstalig, 5:45 minuten lang) kunt u hieronder zien.