Hacking IoT

Video: IoT-hacking in de praktijk

by Redactie IoT Journaal13 oktober 2021

Eind dit jaar zullen er wereldwijd zo’n de 8,6 miljard IoT-apparaten actief zijn. Althans dat heeft marktonderzoeker ABI Research onlangs becijferd. Een aantal waar ook hackers en cybercriminelen van smullen: het vertegenwoordigt een ongekende hoeveelheid mooie kansen voor hen. Neem het overnemen van een IoT-apparaatje zoals een Raspberry Pi. Da’s eigenlijk een fluitje van een cent. Zoals door een securityexpert in deze video wordt aangetoond.

Bij het Amerikaanse IT-concern Microsoft staat cybersecurity in het algemeen en voor IoT-toepassingen in het bijzonder, hoog in het prioriteitenlijstje. Niet zozeer omdat het bedrijf de wereld uit louter idealistische overwegingen veiliger wil maken. Het kan er domweg grof geld mee verdienen. Zoals met de verkoop van zijn ‘Defender-applicatie op zijn Azure cloudplatform, voor de beveiliging van IoT-applicaties. Dat als achtergrond bij de video die wij voor u hebben geselecteerd.

Raspberry Pi hacken

In de video laat Ofir Barzilay, Principal Engineering Manager for IoT Security bij Microsoft, zien hoe er op een betrekkelijk eenvoudige wijze een Raspberry Pi (aangesloten op het Azure cloudplatform van het concern) kan worden gehackt en overgenomen. Uiteraard met als achterliggende bedoeling om u en anderen massaal te laten overschakelen op de Defender-oplossing voor Azure. Toch is het educatief genoeg om eens goed te kijken naar de eenvoud waarmee IoT-hardware kennelijk is te hacken.