Microsoft Build 2018 IoT Roadmap Video

Video: Microsoft doet zijn IoT-‘roadmap’ uit de doeken

door Redactie IoT Journaal18 mei 2018

Een waarschuwing vooraf: wie deze gehele video afkijkt, staat een lange zit van ruim één uur en 22 minuten te wachten. Maar dan hebt u ook wat. IT-concern Microsoft neemt namelijk volop de tijd om uit te doeken te doen hoe zijn Internet of Things-portfolio er uit ziet én hoe het er uit zal gaan zien. Gelukkig is er nog de doorspoelfunctie om de minder spannende delen van de uitgebreide presentatie over te slaan.

Microsoft heeft onlangs tijdens Build 2018 in de Amerikaanse stad Seattle (zijn jaarlijkse feestje voor ontwikkelaars uit de hele wereld) verteld wat het de komende tijd allemaal gaat doen op het gebied van Internet of Things. De lange duur van de presentatie is al een aardige indicatie voor zowel de hoeveelheid te verwachten noviteiten als het belang dat Microsoft aan IoT hecht. Dat blijkt ook nog eens uit de aankondiging dat het bedrijf in de komende vier jaar een slordige vijf miljard dollar in de verdere ontwikkeling van zijn IoT-activiteiten pompt.

Azure/IoT Central stralend middelpunt

Om maar het belangrijkste alvast te verklappen (spoiler alert!): het eigen cloudplatform Azure/IoT Central staat, niet toevalligerwijs, centraal in de IoT-strategie van Microsoft. Wie de presentatie beluistert, kan niet aan de indruk ontkomen dat Microsoft in zijn roadmap voor 2018 de frontale aanval op de grote concurrent Amazon Web Services opent. Dat wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar een goede verstaander heeft aan een half woord genoeg. Even terug naar Azure dan maar: het wordt voor ontwikkelaars allemaal makkelijker en sneller. Microsoft zorgt ervoor dat er al de nodige hulpjes en voorgebakken zaken klaar staan in Azure om de ontwikkeling van IoT-applicaties mogelijk te maken. Er komt zelfs een heuse tegenhanger van Google Maps (jawel: ‘Azure Maps’) die ontwikkelaars in hun IoT-oplossing kunnen integreren.

Windows 10 IoT

Daarnaast heeft Microsoft flinke rol in zijn strategie gereserveerd voor een speciale versie van het besturingssysteem Windows. Hoe die uitvoering heet? Driemaal raden. Windows 10 IoT, inderdaad. En zo gaat het nog wel even verder in de presentatie. De roadmap is overigens niet alleen interessant voor ontwikkelaars: er worden genoeg praktijkvoorbeelden gegeven waar ook non-techneuten iets aan hebben. Enfin, pak een kop koffie (of een thermoskan) en kijk en luister zelf. Videootje!

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail