360c Volvo Cars concept autonomous driving

Video: Volvo toont jongste visie op zelfrijdende auto

by Redactie IoT Journaal5 september 2018

“Het gaat niet om efficiency of om hoe je zo snel mogelijk van A naar B kunt komen: het draait allemaal om de manier waarop je de reis maakt.” Nee, dit is geen zin uit een obscure filosofische verhandeling. Het komt uit de koker van de Chinese/Zweedse autofabrikant Volvo. Het bedrijf wil hiermee benadrukken dat zijn jongste visie op de de zelfrijdende auto – gevat in het vandaag  aangekondigde conceptmodel 360c – nogal afwijkt van het gangbare. Een tipje van de sluier: dit IoT-apparaat op wielen gaat de wereld ingrijpend veranderen. Dat u het even weet.

Volgens Volvo gaat autonoom rijden niet alleen ’t reizen zelf veranderen. Het zal ook de nodige invloed uitoefenen op de maatschappij in het algemeen en de manier waar wij leven in het bijzonder. De bestuurderloze auto zorgt ervoor, aldus de fabrikant, dat mensen verder van hun werk kunnen en willen gaan wonen. Daarnaast zal het ook zorgen voor een afname van de kortere vluchten tussen steden. Slecht nieuws voor de luchtvaartmaatschappijen en exploitanten van vliegvelden. En ten slotte maakt de zelfrijdende auto dat mensen zich gelukkiger en relaxter gaan voelen. Wij missen alleen nog de stelling dat autonome auto’s zullen zorgen voor de felbegeerde en langverwachte wereldvrede. Een gemiste kans voor Volvo, zullen wij maar zeggen.

Standaarden

Volvo heeft nog geen details over zijn 360c conceptmodel vrijgegeven. Wel kunnen wij een paar zaken uit de voorhanden zijnde informatie opmaken. Allereerst: het apparaat heeft geen menselijke bestuurder nodig en is continu met het internet verbonden. Da’s een inkoppertje. Verder doet Volvo in de 360c de oude verbrandingsmotor in de ban: dit exemplaar werkt louter op elektriciteit. Wat het veilig autonoom rijden betreft, gokt Volvo op – nog niet volledig uitgekristalliseerde – standaarden op het gebied van auto-tot-auto-datacommunicatie.

Vergaderen, feestje bouwen of slapen

Het interieur van de auto zelf wijkt nogal af van wat nu nog gangbaar is. Immers: als er geen rekening hoeft te worden gehouden met een bestuurder, dan zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd. Zo kan de Volvo 360c om worden getoverd tot een huiskamer, een vergaderruimte of een slaapkamer. Denk daarbij aan (optionele) zaken als een inklapbare (vergader)tafel die dubbelt als een grote tabletcomputer met zelfs een heuse ingebouwde wijnkoeler. Wanneer en in welke vorm de 360c op de wegen gaat verschijnen? Daarover hult Volvo zich in stilzwijgen. In ieder geval hebben wij tot die tijd ’t wervende filmpje van de autofabrikant voor u. Videootje!