Toyota Smart City IoT Japan

Video: Zo gaat de slimme stad van Toyota eruit zien

by Redactie IoT Journaal7 januari 2020

Tijdens de Consumer Electronics Show in de Amerikaanse gokhoofdstad Las Vegas heeft de Japanse autofabrikant Toyota de plannen ontvouwd voor een wel zeer ambitieus project: de bouw van een slimme stad op compact formaat. De stad, ‘Woven City’ gedoopt, moet ruim 70 hectaren groot worden en krijgt allerhande IoT-voorzieningen voor haar inwoners. De bouw start ‘begin 2021’.

Daar waar andere autofabrikanten aan het experimenteren zijn met zelfrijdende voertuigen, wil Toyota het allemaal net wat verder trekken. Het concern heeft namelijk besloten om zelf een prototype van een slimme stad te bouwen. Vanzelfsprekend krijgt het vervoer via zelfrijdende auto’s en bussen er een prominente plek. Sterker nog: het zal de enige toegestane manier van gemotoriseerd vervoer zijn. De fabrikant is echter ook van plan om zijn expertise op het gebied van huisvesting toe te passen. Zijn dochteronderneming Toyota Housing Corporation zal de nodige slimme woningen gaan bouwen in Woven City. Volgens het bedrijf krijgt elk huis of appartement standaard voorzieningen zoals slimme spraakassistenten en sensoren die de gezondheid van de inwoners in de gaten houden. Hiervoor wordt een eigen stedelijk besturingssysteem, met gebruik van Artificial Intelligence-technologie, ontworpen. Daarnaast moet de stad zoveel mogelijk klimaatneutraal worden, dankzij zaken als het gebruik van zonne-energie en slimme woningisolatie. Toyota stelt Woven City ook, in beperkte mate, open als testterrein voor bedrijven die nieuwe producten of diensten willen uittesten.

Deens ontwerp

Woven City moet aan de voet van de bekende Japanse berg Fuji verrijzen. Voor het ontwerp van de stad heeft Toyota de Deense architect Bjarke Ingels, van de Bjarke Ingels Group, in de arm genomen. Ingels heeft diverse bekende ontwerpen op zijn naam staan, zoals het 2 World Trade Center in New York, het Lego Huis in Denemarken en de hoofdkantoren van Google in Mountain View (VS) en London. Naar verluidt, wil Toyota eigen werknemers in Woven City huisvesten. Ook bezoekers zullen welkom zijn. Er wordt gestart met zo’n 2.000 inwoners. Wie zich overigens afvraagt waar de naam ‘Woven City’ vandaan komt: het is een verwijzing naar de oorsprong van het Toyota-concern. Het bedrijf startte aan het einde van de 19e eeuw als producent van weefmachines. Benieuwd naar Woven City? Het is nog even wachten totdat de prototypestad klaar is, maar tot die tijd is er een keurig promofilmpje van Toyota.