Surf IoT Video

Video: Zo wordt in Amsterdam de kwaliteit van (regen)water gemeten

by Redactie IoT Journaal16 september 2019

De redactie van IoTJournaal krijgt met behoorlijke regelmaat allerhande praktijkvoorbeelden van IoT-implementaties aangereikt door zijn lezers en diverse marktpartijen. Veel van dat materiaal komt uit het buitenland, maar zo nu en dan zitten er ook Nederlandse voorbeelden bij. Zoals de use case van vandaag: een Internet of Things-proefproject in Amsterdam waar (hoe Hollands kan het zijn) proeven met watermonitoring worden gehouden.

Op het Marineterrein in Amsterdam wordt volop gewerkt met Internet of Things-technologie. Al zou je dat op ‘t eerste gezicht niet zeggen, want wie er als toevallige voorbijganger komt, ziet alleen een dak bedekt met het nodige groen. Het is echter geen gewoon dak. Het is een heus ‘smart roof‘, onder andere voorzien van een regensensor uit de koker van de Amsterdamse IoT-community IoT Sensemakers. Aan het smart roof 2.0 werken diverse organisaties: TKI Topsector Water,Bureau Marineterrein Amsterdam, Drainproducts Europe, KWR Watercycle Research Institute, Creative Industry BV/Aedes, Waternet en het Ingeniuersbureau van de gemeente Amsterdam. Het doel van ‘t slimme dak? In de eigen woorden van het projectteam: “Het project richt zich op het demonstreren en wetenschappelijk onderbouwen van de waarde van de combinatie van blauw (regenwater opvang en – hergebruik) en groen (gevarieerde beplanting) voor een klimaatbestendige en leefbare stad.”

Waterdata

De door de Sensemakers-sensor verzamelde waterdata wordt naar een cloud platform van SURF, de coöperatie die voor het hoger onderwijs in Nederland met zijn ruim 1,5 miljoen gebruikers (van studenten tot facilitair personeel en docenten) diverse IT-diensten verzorgt, gestuurd. Daar worden de gegevens vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Wat al die informatie nou uiteindelijk oplevert? Dat vertelt IoT Sensemakers zelf in een video.