Veoneer Ericsson Use Case IoT Construction V21X

Video: Zo zorgt IoT voor veiligheid wegwerkers

by Redactie IoT Journaal18 juni 2019

Bij werk aan de weg is de veiligheid van de aanwezige werklui een aandachtspunt. Op de snelwegen is het aangeven van werk aan de weg, dankzij voorzieningen als de instelbare borden boven de weg, nog redelijk eenvoudig en snel te regelen. Anders wordt het bijvoorbeeld in de stad. En daar kan een Internet of Things-toepassing uitkomst bieden, zoals blijkt uit de use case video van vandaag.

Het Zweedse autotechnologiebedrijf Veoneer claimt de oplossing te hebben gevonden waarmee actuele informatie over werk aan de weg in elke situatie aan de automobilist kan worden doorgegeven. Het bedrijf maakt hierbij gebruik van sensoren op de kleding van de werklui die – via een ‘regulier’ mobiel datacommunicatienetwerk, in dit geval van de hand van de eveneens Zweedse netwerkleverancier Ericsson – hun exacte locatie doorsturen naar een IoT-cloudplatform.

V2X

Op zijn beurt geeft het IoT-cloudplatform de locaties weer door naar voertuigen die uitgerust zijn met een infotainmentsysteem dat via het zogenoemde ‘Vehicle-to-everything’-protocol (V2X) communiceert. Hierdoor krijgt de automobilist bijtijds op een display (en/of via spraak) een melding van de wegwerkzaamheden. Klinkt simpel genoeg, maar zoals altijd: er zit een behoorlijke complexe technologie achter. Enfin, kijk zelf maar.