Industry 1.0

Vier manieren waarop IoT ingrijpt in de industriële sector

by Paul1 december 2016

Hoe kan de industriële sector profiteren van The Internet of Things? Zorgt IoT voor een daadwerkelijke ‘revolutie’ in de maakindustrie? Het zijn vragen waarop twee analisten van de Indiase ICT-dienstverlener  Tata Consultancy Services een antwoord op hebben geprobeerd te vinden in een recent artikel dat verschenen is het Industrial Internet Consortium’s Journal of Innovation. Wij pikten de vier meest belangrijke bevindingen uit hun relaas.

  1. Van eenmalige verkoop naar betalen voor resultaat

Tot dusver was het redelijk simpel voor industriële bedrijven: er werd iets geproduceerd in een fabriek en vervolgens betaalde de afnemer voor dat product. Dankzij de toepassing van IoT ontstaat echter de mogelijkheid om te meten of er bepaalde resultaten worden gehaald met een geleverd product. En daarmee komt er ook een ander verdienmodel: de klant kan gaan betalen voor het behaalde resultaat. Een voorbeeld? Siemens heeft bijvoorbeeld een dergelijke overeenkomst met de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe afgesloten. Het Duitse concern heeft hen monitoring oplossingen voor het treinverkeer geleverd en krijgt betaald als de Spaanse treinen 99,9 procent op tijd rijden gedurende het jaar. Voor elke keer dat er een trein meer dan vijftien minuten te laat is, betaalt Siemens op zijn beurt een vergoeding aan de getroffen reizigers.Wellicht ook een ideetje voor de Nederlandse Spoorwegen?

  1. Fabrikanten veranderen van rol

Er is een verschuiving te zien bij bepaalde fabrikanten: zij gaan van het ‘alleen maar’ ontwerpen en fabriceren van producten, naar het leveren van volledige oplossingen. De Amerikaanse tractormaker John Deere is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf maakt nog steeds tractoren, maar is volop bezig om zich te ontpoppen als ‘agrarische partner’. Zo biedt het boeren tegenwoordig ook zaken aan zoals oogstgaranties en complete landbouwoplossingen voor het boerenbedrijf. Dat heeft weer tot gevolg dat er niet meer eenmalig wordt betaald voor een tractor, maar dat er wordt afgerekend op basis van dienstverlening.

  1. Fabricage op basis van ‘Just in Time Supply Chain’

In plaats van de productie van goederen ‘op voorraad’, kan de toepassing van IoT er voor zorgen dat er slechts wordt geproduceerd als er daadwerkelijk behoefte is aan een product. De Spaanse modeketen Zara is daar al volop mee bezig: het gebruikt onder andere RFID-technologie om de winkelvoorraden real time bij te houden. Het uiteindelijke doel? Zodra een bepaalde jurk ‘op’ dreigt te raken, gaat er een seintje naar de kledingfabrikant die de bewuste jurk produceert én krijgt het transportbedrijf de opdracht om de kleding naar de winkel te vervoeren, En dat allemaal nagenoeg zonder menselijke tussenkomst.

  1. Kwaliteitscontrole en –differentiatie

De kwaliteitscontrole kan dankzij IoT volledig geautomatiseerd én proactief verlopen. Dat gebeurt overigens al bij een groot aantal bedrijven. Een andere mogelijke toepassing van IoT zorgt er echter voor dat er kwaliteitsdifferentiatie mogelijk wordt. Tot dusver kwam een product bij de fabricage hetzij wel of niet door de kwaliteitscontrole. En daarmee wel of niet op de markt werd gebracht. Maar bepaalde producten kunnen ook bij ’99 procent goed’ nog worden verkocht. Zij het bijvoorbeeld tegen een lagere prijs of onder een ander label.