Slimme IoT-oplossingen voor de bouwplaats? Wij hebben er vier verzameld!

by Paul8 augustus 2016

De bouw-sector zet behoorlijk in op innovaties. Dat vindt althans de branchevereniging Bouwend Nederland. Een mening die gestaafd lijkt te worden door de Kamer van Koophandel: die heeft laatst bekendgemaakt dat van een zelf samengestelde shortlist van de 100 meest innovatieve bedrijven van Nederland maar liefst een kwart in de bouw actief is. De inzet van The Internet of Things is dan ook voor de hand liggend. Om het de bouw op dat vlak nog wat makkelijker te maken, hebben wij alvast een paar interessante IoT-oplossingen verzameld die op de bouwplaats zijn in te zetten.

Bosch GMBH

De Duitse multinational Bosch heeft een prima oplossing voor het probleem dat vaak op bouwplaatsen voorkomt: het rond laten slingeren (of zelfs diefstal) van ‘powertools’. Wie een Bosch connected professionele powertool aanschaft, kan een gratis app downloaden waarmee het apparaat in kwestie is op te sporen. Het past goed in de strategie van Bosch: het bedrijf wil in 2020 een volledig op IoT-diensten en –producten gebaseerd concern zijn.

Daqri

Uit de Verenigde Staten komt de Smart Helmet van Daqri. Dat apparaat is niet alleen in de bouw te gebruiken, maar kan worden toegepast in een veelvoud van marksegmenten waar bijvoorbeeld technici hulp op afstand van experts nodig hebben terwijl zij aan het werk zijn. De Smart Helmet is eigenlijk een combinatie van IoT- en Augmented Reality-technologieën. Als een bouwvakker bijvoorbeeld op de bouwplaats een technische tekening wil bekijken, dan wordt het document in kwestie gewoon op het vizier van de helm geprojecteerd.

Videootje!

 

XOEye

Bij concurrent XOEye heeft men ook een dergelijke oplossing, zelfs specifiek bedoeld voor het op afstand kunnen inroepen van deskundige hulp. De Myo + Smartglasses van XOEye zijn ook compacter dan de Smart Helmet van Daqri.

Videootje!

 

Redpoint

Ook niet te versmaden, zijn de slimme veiligheidsvesten van het Amerikaanse Redpoint. De beschermende kleding is voorzien van GPS-hardware, waardoor de positie van de bouwvakkers altijd bekend is. Ook kan het vest zo worden ingesteld dat er een waarschuwingssignaal klinkt als het buiten een vooraf gedefinieerd gebied komt.

Videootje!