Vlaanderen slimme steden

Vlaamse overheid pompt miljoenen in slimme steden

door Redactie IoT Journaal29 augustus 2018

Slimme steden in het Belgische Vlaanderen krijgen een (financiële) impuls van de overheid. Volgens Philippe Muyters, de Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, krijgen 21 concrete smart city projecten samen een subsidie van 3,5 miljoen euro. “Met City of Things willen we met een open digitaal platform werken, zodat steden en gemeenten kunnen samenwerken, kosten en expertise kunnen delen en toepassingen over heel Vlaanderen uitgerold kunnen worden”, aldus de Belgische bewindspersoon. Een overzicht van de steden en hun projecten is hier te downloaden.

De Vlaamse subsidietoekenning voor de verslimming van steden valt binnen het eerder in 2017 aangekondigde ‘#SlimVlaanderen’-programma van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, de partij waartoe minister Muyters behoort (een uitgebreide beschrijving van het programma – 18 pagina’s, 2,55 Mb – is hier te downloaden). Destijds stelde de minister nog dat er ‘in totaal 4 miljoen euro’ beschikbaar zou zijn voor de verslimming van Vlaams steden. Daarvan is nu 3,5 miljoen euro vergeven.

Virtueel model

Vlaanderen, Stad Antwerpen en leverancier imec zijn begin 2017 gestart met een gezamenlijk initiatief om een virtueel model van de ideale smart city te bouwen. Deze ‘City of Things’ was bedoeld om de mogelijkheden van slimme steden te verkennen. Met zijn oproep tot samenwerking wilde minister Muyters dat project doortrekken naar geheel Vlaanderen. “Het heeft 21 concrete projecten opgeleverd met nieuwe, ingenieuze oplossingen om bijvoorbeeld de kwaliteit van het wegdek te monitoren of om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan”, aldus minister Philippe Muyters. “Ik ben ook heel tevreden met het grote aantal steden en gemeenten – groot én klein – die we met deze oproep bereiken en helpen om een smart city te zijn.”

Filmpje

De NVA heeft zijn visie op de slimme steden in Vlaanderen niet alleen in woord en foto’s gevat. Zoals het een eigentijdse politieke partij betaamt, is er ook een (animatie)filmpje over gemaakt. Altijd handig.

 

 

twittergoogle_pluslinkedinmailtwittergoogle_pluslinkedinmail