Wereld netwerk IoT

Vodafone en AT&T sluiten NB-IoT roamingakkoord Europa & VS

by Redactie IoT Journaal25 oktober 2019

De Britse operator Vodafone en zijn Amerikaanse branchegenoot AT&T hebben een zogenoemde ‘roamingafspraak’ getekend voor grensoverschrijdend dataverkeer via hun respectievelijke NB-IoT netwerkinfrastructuur. Het gaat om het gehele netwerk van AT&T in de Verenigde Staten en vijf landelijke netwerken van Vodafone in de Europese Unie. Nederland behoort tot dat Europese vijftal.

Gebruikers van mobiele telefoons zijn al jarenlang gewend aan roaming: het zonder problemen bellen en internetten via netwerken van diverse operators in binnen- en buitenland. Dat is echter niet vanzelfsprekend als het gaat om IoT-dataverkeer. De verschillende telecomaanbieders zijn al enige tijd bezig om dat te verhelpen door het afsluiten van afspraken voor IoT-roaming – niet alleen in technisch opzicht, maar ook als het gaat om financiële afwikkeling – tussen hun respectievelijke netwerken. De jongste NB-IoT roamingafspraak tussen Vodafone en AT&T zorgt ervoor dat organisaties zich geen zorgen hoeven te maken dat er een verstoring is in de grensoverschrijdende datacommunicatie van hun IoT-toepassingen in de Verenigde Staten en Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje. Het duo is van plan om IoT-roaming verder mogelijk te maken in landen waar zij al een op 4G-gebaseerde infrastructuur hebben aangelegd.

LoRa en Sigfox

Bij andere IoT-netwerkinfrastructuren wordt eveneens met roamingafspraken gewerkt. Zo heeft KPN heeft al in februari 2018 samen met zijn Franse branchegenoot Orange ‘met succes’ een roaming proef uitgevoerd. Tijdens het proefproject werd data vanaf het Nederlandse LoRa-netwerk van KPN uitgewisseld met de Franse LoRa-infrastructuur van Orange. En vice versa. Actility, een Franse aanbieder van IoT-connectiviteitsoplossingen, diende daarbij als ‘intermediair’. Vodafone en A&T kondigden op hun beurt in februari dit jaar al een roamingovereenkomst aan op een andere IoT-netwerkinfrastructuur. Daarbij ging het om hun respectievelijke LTE-M-netwerken in de Verenigde Staten en Nederland. In juni dit jaar maakten vier operators bekend dat zij onderling roamingafspraken hadden afgesloten voor hun respectievelijke LTE-M IoT-netwerken. Het ging om AT&T (Verenigde Staten), KPN (Nederland), Orange (Frankrijk) en Swisscom (Zwitserland). Met name gebruikers van zogenoemde ‘mobiele Internet of Things-toepassingen’ (zoals containers met sensoren en GPS-zenders) profiteren hiervan. De Franse IoT-operator Sigfox biedt eveneens – sinds medio 2017 – de nodige roamingfunctionaliteit op zijn netwerk in Frankrijk en dat van licentiehouders in het buitenland.

Mondiaal overzicht IoT-netwerken

De GSMA, de mondiale branchevereniging voor partijen actief op het gebied van mobiele telecommunicatie, heeft op zijn site een redelijk actueel overzicht van de diverse actieve LTE-M en NB-IoT-netwerken in de wereld. Daarop is te zien dat NB-IoT vooralsnog de grootste geografische dekking heeft. GSMA geeft geen overzicht van andere, IoT-specifieke, netwerkinfrastructuren, zoals LoRa en Sigfox. Volgens de LoraWAN Alliance zijn er echter op dit moment 142 landen weaar een LoRa-netwerk wordt geëxploiteerd. De Franse operator Sigfox heeft op zijn beurt wel weer een overzicht van zijn actieve netwerken.

[GSMA-overzicht van LTE-M en NB-IoT netwerken, scroll naar beneden voor het Sigfox-overzicht.]

LTE-M kaart wereld IoT

 

Sigfox kaart IoT