Vodafone IoT

Vodafone komt in Q1 2017 met IoT-netwerk in Nederland

by Paul20 oktober 2016

Operator Vodafone heeft gistermiddag bekendgemaakt dat het een eigen NarrowBand-Internet of Things netwerkinfrastructuur (NB-IoT) gaat uitrollen in een paar landen, waaronder Nederland. Het een en ander moet in het eerste kwartaal van 2017 zijn beslag krijgen. Eerder op woensdag jongstleden had concurrent T-Mobile al laten weten dat het nog deze week in vijf stedelijke Nederlandse gebieden NB-IoT netwerken live laat gaan. Bij T-Mobile staat 2017 eveneens op de agenda als het jaar van een landelijke IoT-dekking in Nederland.

Vodafone maakt, net als concurrent T-Mobile, dankbaar gebruik van het feit dat de uitrol van NB-IoT relatief eenvoudig en ‘goedkoop’ is. Volgens de operator gaat het om ‘slechts een simpele software upgrade van de bestaande 4G basisstations’. Desondanks zal het nog tot het eerste kwartaal van 2017 duren voordat Vodafone NB-IoT netwerkinfrastructuur in Nederland operationeel heeft. Wel verwacht het bedrijf dat ‘volledige dekking binnen het wereldwijde netwerk van Vodafone’ in 2020 een feit moet zijn.

Vodafone’s aankondiging komt niet als een volslagen verrassing. In maart dit jaar had Eben Albertyn (Chief Technology Officer Vodafone Nederland) al in een column op de bedrijfssite laten weten dat er in Nederland ‘binnen afzienbare tijd’ een NB-IoT netwerkinfrastructuur zou worden uitgerold.

Eerste test in Spanje

In Spanje heeft Vodafone vorige week met succes een test (naar eigen zeggen ’s werelds eerste) met een via NB-IoT verbonden sensoroplossing afgerond. Het ging daarbij om een sensor op een parkeerplek in de catacomben van het Vodafone-hoofdkantoor in Madrid. “Een smartphone app liet zien dat de plek bezet was zodra er een auto werd geparkeerd, en vervolgens weer beschikbaar werd zodra de auto van de plek wegreed”, aldus Vodafone in een officieel bericht.

Concurrentie staat niet stil

De concurrerende operators in Nederland zijn eveneens druk bezig met The Internet of Things. Zo kan T-Mobile sinds deze week bogen op een NB-IoT netwerk in vijf stedelijke gebieden. KPN heeft daarentegen een andere weg ingeslagen. Het heeft gekozen voor een andere technologie: LoRa. Inmiddels zegt KPN al landelijke dekking te hebben met zijn LoRa-netwerkinfrastructuur. Tele2 heeft eveneens een afwijkende oplossing voor Internet of Things-klanten: het maakt gebruik van zijn bestaande xG-netwerken, waarbij het bedrijf speciaal voor IoT-doeleinden vervaardigde sim-kaarten toepast. In Nederland is er nog een vijfde IoT-operator actief: het Rotterdamse Aerea. Dat bedrijf claimt landelijke dekking met een netwerkinfrastructuur gebaseerd op de Franse SIGFOX-standaard.

Vodafone’s visie op IoT (video)

In juli dit jaar heeft de Britse hoofdvestiging van Vodafone een wervende video over IoT het licht laten zien. Daarin is de eigen visie op hoe The Internet of Things in de praktijk van alledag verwerkt. Videootje!