Vodafone IoT UK Corona

Vodafone UK past IoT toe om ‘Het Nieuwe Normaal’ te faciliteren

by Redactie IoT Journaal7 mei 2020

Het lijkt erop alsof de komende maanden ‘Het Nieuwe Normaal‘ het dagelijkse leven in meerdere landen zal bepalen. Anderhalve meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis werken en bij COVID-19-klachten sowieso de voordeur niet verlaten: het zijn een paar van de maatregelen van het Nieuwe Normaal. In Groot-Brittannië is operator Vodafone ingesprongen op die nieuwe werkelijkheid door een IoT-oplossing te introduceren waarmee de lichaamstemperatuur wordt gemeten en geanalyseerd. Het is bedoeld voor kantooromgevingen en andere ruimten waar grotere aantallen mensen bij elkaar komen.

De voorlopige maatregelen stellen organisaties voor een aardig dilemma. Want hoe weet je of mensen bijvoorbeeld koorts hebben, één van de symptomen van COVID-19? Uiteraard zonder dat het anderhalve meter-voorschrift met voeten wordt getreden. Daar claimt Vodafone UK een oplossing voor te hebben gevonden. In samenwerking met Digital Barriers, een Britse specialist op het gebied van live videobewaking, heeft het een systeem op de markt gebracht dat de lichaamstemperatuur van 100 mensen per minuut meet en analyseert. Vooralsnog wordt de toepassing alleen door Vodafone in Groot-Brittannië geleverd.

Maandelijks bedrag

De kersverse toepassing heeft Vodafone’s IoT-platform als basis, waarbij de door de Digital Barrier-camera’s opgevangen lichaamstemperaturen op afstand automatisch worden geanalyseerd. Als er iemand koorts blijkt te hebben, wordt een melding gegeneerd die de operators direct op een meegeleverde tabletcomputer en laptop te zien krijgen. Ook zijn er op die manier trendrapportages te bekijken. Naar verluidt, De operator stelt dat het voor de draadloze verbinding ‘IoT-connectiviteit’ gebruikt. Het is echter onduidelijk welke netwerkstandaard daarvoor wordt toegepast, hoewel alles er op lijkt te wijzen dat Vodafone hiervoor op zijn Britse 5G-netwerk vertrouwt. De oplossing wordt geleverd met een speciale camera van Digital Barriers, een tabletcomputer, een laptop, IoT-connectiviteit en een managed services contract (24/7). Het geheel wordt onder andere op abonnementsbasis geleverd (1.711 Britse ponden per maand, contract van minimaal 12 maanden). Wie benieuwd is hoe het een en ander in de praktijk werkt, kan terugvallen op een promofilmpje dat Vodafone heeft laten maken.