5G en 4G IoT

Vodafone zet 5G aan in ‘ruim de helft van Nederland’

by Redactie IoT Journaal28 april 2020

Operator Vodafone heeft aangekondigd dat het vanavond, 28 april 2020, in ‘ruim de helft van Nederland’ zijn 5G-netwerk activeert. Daarmee is het bedrijf de eerste in Nederland, nog voor concurrenten T-Mobile (dat steeds stelde dat het de eerste met 5G zou zijn) en KPN. Volgens Vodafone zal het per eind juli dit jaar landelijke 5G-dekking hebben.

Dat Vodafone nu al 5G in Nederland kan aanbieden, nog voordat er een frequentieveiling is geweest (met drie felbegeerde 5G-frequenties: 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz), heeft alles te maken met de toegepaste technologie. De operator maakt gebruik van zijn bestaande 4G-frequentiebanden om 5G te kunnen aanbieden. Deze technologie, ‘Dynamic Spectrum Sharing’ genaamd, is afkomstig van de Zweedse netwerkleverancier Ericsson. “Hierdoor kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit betekent dat Vodafone zijn bestaande spectrum met inzet van Ericsson technologie slim verdeelt tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig”, aldus de operator in een officieel bericht.

5G-abonnementen

In maart dit jaar is Vodafone al gestart met de verkoop van ‘5G-ready abonnementen voor consumenten en zakelijke klanten’. Vodafone daarover:  “Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een ‘add-on’ (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel. Vodafone biedt inmiddels de volgende toestellen voor 5G gebruik met instellingen voor Nederland: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro en er zullen meer toestellen volgen. Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.”

Hogere snelheden

Volgens Vodafone kunnen zijn 5G-klanten allereerst rekenen op hogere downloadsnelheden: “De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden, lopen op tot maximaal 1 Gbps, wat ruim boven de maximale 350 Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn.” Daarnaast moet ook de latency lager zijn dan nu bij 4G het geval is: “De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G.” VodafoneZiggo CEO Jeroen Hoencamp ziet meer gebruiksmogelijkheden voor 5G dan ‘alleen maar’ sneller internetten via de mobiele telefoon. IoT-toepassingen zullen bijvoorbeeld kunnen profiteren van de eigenschappen van het 5G-netwerk, legt hij uit in een promofilmpje.