IoT Congres 2018

Voorproefje IoT Congres 2018: Keynote van Port of Rotterdam

by Redactie IoT Journaal2 mei 2018

Nog maar een paar weken en dan is het zover: dan start in Den Bosch het IoT Congres 2018 met aansluitend de uitreiking van de eerste Nederlandse IoT Awards. De redactie van IoTJournaal (initiator van de IoT Awards en mediapartner van het congres) geeft in aanloop naar het Congres alvast een voorproefje van wat één van de keynotesprekers gaat presenteren: Vincent Campfens, Business Consultant bij Port of Rotterdam.

Campfens vertelt tijdens het Internet of Things Congres 2018 op 24 mei aanstaande hoe de haven van Rotterdam, naar overslagvolume gemeten de grootste haven van Europa, de slimste haven ter wereld gaat worden. En hoe – dankzij het eigen digitale transformatieprogramma – Internet of Things, Digital Twins en Autonomous Shipping bijdragen aan de ‘Haven van de Toekomst’.

De haven van Rotterdam kan allang niet meer de grootste van de wereld zijn, zoals zij dat vijftien jaar geleden nog waren. Ze kunnen echter nog wel de slimste zijn, zo heeft de organisatie zich voorgenomen. Meer dan 85 procent van alle wereldwijd verhandelde goederen heeft op enig moment in zijn levenscyclus een reis per schip afgelegd. Havens spelen hierdoor een cruciale rol in de mondiale en lokale economie. De haven van Rotterdam heeft 90.000 mensen in dienst en draagt 10,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie, oftewel 3,3 procent van het Bruto Binnenlands Product. En ondanks zware concurrentie op wereldschaal worden de haven geroemd om zijn topklasse service en de uitstekende verbindingen met de rest van Europa. In 2017 riep het World Economic Forum de Nederlandse haveninfrastructuur zelfs uit tot de beste ter wereld.

Al eeuwenlang innoveert en verandert de scheepvaartindustrie in een extreem hoog tempo, zoals bijvoorbeeld bij de overgang van zeil- naar stoomschepen en bij technologische ontwikkelingen zoals radio en radar. Nu stoomt de industrie zichzelf klaar voor weer een nieuw innovatietraject: connected shipping.

IoT en de haven van Rotterdam

Connected shipping is een initiatief dat tot stand is gekomen uit een samenwerking tussen ICT-leverancier IBM (Award Partner van de IoT Awards 2018) en de Port of Rotterdam. De eerste stap van dit initiatief is de gehele haven digitaal in kaart brengen. Zo wordt er data over de fysieke haven verzameld om een zogenoemde ‘Digital Twin’ te ontwikkelen. Wanneer de digitale haven in kaart is gebracht, worden IoT-sensoren, Augmented Intelligence (AI) en data over de weersomstandigheden gecombineerd zodat er bepaald kan worden of en wanneer een schip dat autonoom vaart de haven kan betreden of verlaten. Het Havenbedrijf Rotterdam stelt zich ten doel om in 2025 de eerste autonoom varende schepen te verwelkomen.

Het Internet op Things congres

Het Internet of Things Congres vindt plaats op 24 mei 2018 in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch. Reserveer uw toegangsbewijs hier. Benieuwd naar het IoT Congres in 2017? Dan hebben wij een terugblik voor u.