IoT Speaker Chinees Leren

VrijdagmiddagVideo: Chinees leren doe je met een slimme luidspreker!

by Redactie IoT Journaal29 november 2019

Een andere taal leren, is sinds de intrede van computers makkelijker en makkelijker geworden. Dat geldt zeker voor de laatste paar jaar, dankzij Internet of Things-technologie gekoppeld aan cloud computing en Artificial Intelligence. Een startend bedrijfje claimt nu de volgende stap te gaan nemen op dat gebied. De belofte? Chinees leren zonder moeite. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Wij citeren allereerst maar eens Wikipedia over de Chinese taal: “Chinees of Chinese Talen is een verzamelnaam voor een groep talen die samen de Sinitische tak van de Sino-Tibetaanse taalfamilie vormen. Meestal bedoelt men met Chinees het standaardmandarijn, de officiële taal van de Volksrepubliek China, van Taiwan, en één van de officiële talen van Singapore. Die standaardtaal is gebaseerd op het Beijinghua, het Pekingdialect van het Mandarijn, de grootste van de Chinese talen. Feitelijk kan men het Chinees beschouwen als een macrotaal, die wordt gesproken door ongeveer 1,22 miljard mensen, met name in China, Taiwan, maar ook in andere landen van het Verre Oosten, waaronder Maleisië, Thailand, Indonesië en Singapore. Ook wordt de taal gesproken door vele overzeese Chinezen. De Chinese talen bestaan al zeer lang, er zijn al geschriften teruggevonden van meer dan 2500 jaar geleden en Chinese karakters op orakelbotten die nog ouder zijn.”

Lily is docent én vertaler

Zo. Bent u er nog? De voorgaande uitleg is nogal uitgebreid, maar wel noodzakelijk. Want als er wordt gezegd dat u Chinees kunt leren, dan is het handig om te weten wat daaronder wordt verstaan. De mensen achter de intelligente assistent ‘Lily’ beloven dus dat u zonder moeite – en met de nodige begeleiding – het standaardmanderijn kunt leren. Hoe dat gaat? Het principe is kinderlijk eenvoudig, de technologie erachter is juist weer aardig complex. Lily is een luidspreker uitgerust met microfoon en een internetverbinding via WiFi. Denk aan de Alexa van Amazon of de Assistant van Google. U kunt tegen de Lily praten – in het Engels en Chinees – en de achterliggende AI-applicatie antwoordt vervolgens. Het is als het ware een combinatie van een docent en een vertaler. Wat bijzonder is, is dat de makers – de startup Mabye.io – vertrouwen op hun eigen cloudplatform met een zelfontwikkelde AI-engine. Over de geluidskwaliteit hoeft u zich overigens geen zorgen te maken, want de Lily-hardware is mede ontwikkeld door de audiofabrikanten Harman & JBL.

Veel interesse

Zoals zoveel startende bedrijven, heeft ook Maybe.io startkapitaal nodig. In dit geval wordt dat opgehaald door middel van crowd funding, via Indiegogo.com bijvoorbeeld. En dan blijkt dat er behoorlijk veel mensen zijn die er grif geld voor over hebben om snel en eenvoudig Chinees te leren. Maar liefst 8.703 mensen om precies te zijn. Die hebben in totaal al 1.44 miljoen euro opgehoest om de Lily werkelijkheid te laten worden. Zij moeten nog even wachten tot april 2020 (was eerst januari 2020). Want dan wordt de Lily pas uitgeleverd. Er is nog een kleine hoeveelheid Lily’s voor instapprijzen beschikbaar via Indiegogo: in plaats van 363 euro betaalt u dan slechts 181 euro. Al een beetje geïnteresseerd, maar nog niet helemaal overtuigd? Dan kan het promofilmpje van Maybe.io u wellicht over de streep trekken.