Laundroid IoT

VrijdagmiddagVideo: Combi AI, IoT en robotica levert super kledingkast op

by Redactie IoT Journaal15 maart 2019

Wat krijg je als je een kledingkast voorziet van Internet of Things-technologie, Artificial Intelligence, Machine Learning en robotica? Een super kledingkast die zo’n 16.000 Amerikaanse dollar kost. Maar dan heb je ook wel wat, zoals deze editie van de VrijdagmiddagVideo bewijst.

Het Japanse high tech ontwerpbureau Seven Dreamers starten niet zomaar met een project. Het moet aan drie eisen voldoen (zo zeggen zij zelf): ‘ Something that doesn’t yet exist’, ‘ Something that will enrich people’s lives’ en ‘Something that poses tough technical challenges’. De Japanners maken het zichzelf het liefst niet al te gemakkelijk, da’s wel duidelijk. Hun project ‘Laundry Liberation’ (gestart in 2015) voldoet in ieder geval aan hun drie basiseisen. Want een kledingkast met intelligentie bestond nog niet, was een aardige technologische uitdaging én het kan in potentie zomaar het leven van mensen verrijken. Het prijskaartje is weliswaar wat aan  de hoge kant, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is overigens nog niet officieel te koop, geïnteresseerden kunnen echter wel alvast een exemplaar bestellen.

Wat doet zo’n kast?

Laten wij eerst beginnen met het enorme wereldprobleem dat ten grondslag ligt aan de Laundroid, zoals de kast heet. Als wij de bedenkers mogen geloven, liggen hele volksstammen wakker van de uitdaging om kleren netjes in een kledingkast te krijgen. En om overzicht te behouden op wat er allemaal in die kast hangt en ligt. Met die uitdagingen gingen de ontwerpers aan de slag. Het resultaat is een strakke kledingkast. Met ingebouwde intelligentie. Aan de kast liggen 19 patenten (en 22 aangevraagde patenten) ten grondslag. Met behulp van een combinatie van beeldanalyse-software, AI en ‘zelfontwikkelde robotica’ praten wij over een een echte super kast. Om het in de woorden van de Japanse makers te vertellen:

  • A fully robotic laundry management system that uses sophisticated image analysis to categorically sort clothing either by item (i.e. towels, pants, or shirts) or based on family member.
  • Proprietary robotic technology that precisely folds clothes into neat, organized piles.
  • A simple, sleek and refined design to suit any living space.
  • Utilizes a standard Type B outlet and uses the same amount of energy as a standard washing machine.
  • It is quiet enough to put in any room in the house including the bedroom.
  • The Laundroid app creates an online closet and itemizes every piece of clothing it folds.

Beschrijvingen van het apparaat doen ‘m echter geen recht aan. Gelukkig is er een keurig filmpje beschikbaar waar de intelligente kast met al zijn functionaliteit in figureert.