IoT Wijn

VrijdagmiddagVideo: Dankzij IoT blijft wijn langer goed (en spaart u ‘t milieu)!

by Redactie IoT Journaal24 januari 2020

Het is een probleem waar diverse tech-startups zich in de afgelopen jaren over hebben gebogen. Het vraagstuk in kwestie? Hou kun je met behulp van moderne technologieën zoals IoT ervoor zorgen dat een geopende fles wijn langer goed blijft? Toegegeven, er zijn grotere wereldproblemen denkbaar. Maar toch houdt het de tech-gemoederen bezig. Zoals nu weer blijkt uit deze editie van van de VrijdagmiddagVideo.

Wijn en IoT lijkt een vreemde combinatie. Toch heeft de redactie van IoTJournaal in haar vijfjarig bestaan die combi maar liefst tweemaal gemeld. Beide keren ging het om een startup die via crowd funding geld wilde ophalen voor zijn uitvinding. In 2016 brachten wij de  ‘Kuvee‘ onder uw aandacht: een soort Vacu Vin on IoT-steroids. Na een slordige zes miljoen dollar te hebben opgehaald bij investeerders, ging het bedrijfje echter in 2018 kopje onder. Uit Frankrijk kwam in 2018 een andere wijn-startup: Caveasy. Diens vinding, een wijnrek met IoT-technologie aan boord, was met name bedoeld voor het monitoren van de omstandigheden waarin wijnflessen werden bewaard. Het bedrijf en het product bestaan gelukkig nog. En nu voegt het Italiaanse Albicchiere zich bij het rijtje. Het bedrijfje pakt het iets anders aan dan zijn illustere voorgangers. Het gelijknamige product is namelijk een heuse ‘Smart Wine Dispenser’. In gewoon Nederlands: een slimme wijntap.

High tech wijntap

Het concept van Albicchiere is in principe redelijk simpel. Men neme een compacte thuistap (20 cm breed, 25 cm diep en 40 cm hoog). Voeg er wat IoT-technologie met WiFi-connectiviteit en ondersteuning voor slimme spraakassistenten (Amazon Alexa, Google Assistent en Apple Homekit) aan toe. Bedenk vervolgens een manier om wijn te kunnen tappen. En klaar is Kees. De Albicchiere gebruikt voor het ‘zorgeloos tappen’ een zakje. Daarin kan de eigenaar zijn wijnfles in leeggieten (0,75 ml). ‘t Zakje gaat in de tap en daarna kan het drinken of sippen beginnen. Wie dat overgieten teveel gedoe vindt, kan via Albicchiere ‘wijn in zakjes’ bestellen. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe groot het wijn-assortiment van de Italiaanse startup zal zijn.

Zes maanden houdbare wijn

Albicchiere claimt verder dat de wijn langer goed blijft dan normaliter het geval is bij een geopende fles. Tot zes maanden zelfs. Dat komt omdat de wijn op een – via de bijbehorende app – zelf in te stellen temperatuur in de tap wordt bewaard. Om het geheel een extra high tech-tintje te geven, is een LED-schermpje ingebouwd waarin extra informatie over de wijn is af te lezen. Die functie werkt overigens alleen met de via het bedrijfje te bestellen wijnzakken. Oh ja, en als er ouders onder u zijn: de Albicchiere is via de app te voorzien van een elektronisch kinderslot. Wel zo handig. Ten slotte is er nog het milieu-aspect. Volgens de startup bent u goed bezig als u voor de slimme wijntap mét de Albicchiere-wijnzakjes kiest. Want daarmee komen er minder wijnflessen in het milieu terecht.

Kost dat?

Aan al dat high tech-fraais hangt helaas een fors prijskaartje. Albicchiere vraagt via de crowdfunding site Kickstarter.com een bedrag van 249 euro voor een slimme tap en drie lege wijnzakjes. De adviesverkoopprijs bedraagt 350 euro. Aan de tussenstand van de fondsenwerving te zien, zijn er nogal wat enthousiaste wijnliefhebbers die ‘t concept en het apparaat wel zien zitten. Op het moment van schrijven, hebben 208 mensen zich namelijk al ingeschreven voor een totaalbedrag van 80.226 euro (oorspronkelijke investeringsdoel: 30.000 euro). En er zijn nog 41 dagen te gaan. In oktober moeten de eerste exemplaren worden verstuurd. Tot die tijd is er altijd nog de traditionele startup/crowdfunding  promofilm.