VrijdagmiddagVideo LavvieBot S Kattenbak IoT

VrijdagmiddagVideo: Dankzij IoT nooit meer de kattenbak schoonmaken!

by Redactie IoT Journaal30 augustus 2019

Er gloort hoop. Voor kattenbezitters dan. En dan met name als het gaat om één van de meest vervelende klusjes gerelateerd aan het in huis hebben van een kat: de kattenbak schoonmaken en vullen. Want dankzij de inzet van Internet of Things-technologie en robotica is er binnenkort de LavvieBot S. Een uitvinding die zich ook uitstekend leent als onderwerp voor de VrijdagmiddagVideo van IoTJournaal.

Katten zijn prima huisdieren, volgens hun ‘baasjes’. Zij zijn redelijk onafhankelijk, tolereren doorgaans mensen in hun directe omgeving en hoeven normaliter niet te worden uitgelaten om hun behoefte te doen. Dat laatste doen zij keurig in een daartoe bestemde kattenbak. Alleen dat ding moet op (on)gezette tijden worden schoongemaakt en bijgevuld. Geen leuk klusje. Dat vonden de oprichters van het Zuid-Koreaanse PurrSong ook. In 2017 startten zij met hun missie om het leven van de kattenbezitter te verslimmen. En nu is er de nieuwste generatie van de IoT-kattenbak: de LavvieBot S. Met bijbehorende app uiteraard.

Wat kan het?

Fysiek gezien, haalt u nogal wat in huis met de LavvieBot S. Het is namelijk een nogal lijvig apparaat (50 cm breed, 70 cm hoog en 58,1 cm diep). Maar in die omvangrijke behuizing gaat wel het nodige aan technologische snufjes schuil. Zoals drie sensoren, een gerobotiseerd ‘harksysteem’ en connectiviteitsvoorzieningen (WiFi/Bluetooth). Wat het verder wat groter maakt, is de aanwezigheid van een ingebouwd reservoir voor kattengrit (6,5 liter). Hoe de LavvieBot S precies werkt? Kort gezegd, ‘ziet’ een sensor als er een kat binnen is geweest en zijn behoefte heeft gedaan. Na een zelf in te stellen wachtperiode, gaat een gerobotiseerd harksysteem aan het werk om de uitwerpselen te verwijderen. Die komen vervolgens in een plastic zak terecht die in de een opvangbak is geplaatst. Het systeem zorgt er verder voor dat – indien nodig – de hoeveelheid grit wordt aangevuld. Die kattengrit kan overigens online worden besteld bij PurrSong. De LavvieBot S is verder voorzien van de gebruikelijke zaken die een beetje kattenbak behoort te hebben, zoals een actief geurfilter. En dan de bijbehorende app. Die geeft aan of er nog genoeg grit is, vertelt u of de opvangbak vol is en het stelt u in staat om de wachtperiode (nadat de behoefte is gedaan) in te stellen.

Beperkingen en kosten

Aan al dat high tech kattengemak hangt wel een prijskaartje. De adviesverkoopprijs is maar liefst 899 Amerikaanse dollars. Wie snel is en zich inschrijft op een speciale actie via de crowdfundingsite Indiegogo kan gelukkig een aardige korting krijgen (50 tot 55 procent). Misschien wordt de financiële pijn verzacht door het feit dat de LavvieBot S tot drie verschillende katten kan bedienen? Er zijn echter drie details die wellicht een domper op de vreugde zetten. Allereerst is het apparaat slechts geschikt voor katten die tussen de 2 en de 9 kilo wegen. Voor twee specifieke (grotere) kattenrassen, de Maine Coon en de Savannah, is het überhaupt niet geschikt. Het tweede is het feit dat er nog even moet worden gewacht op de uitlevering: pas in april 2020 worden de eerste exemplaren verstuurd. En ten derde: de LavvieBot S wordt vooralsnog alleen in Canada en de Verenigde Staten leverbaar. Er is nog niets bekend over plannen om de slimme kattenbak naar Europa te brengen. Als soelaas voor Nederlandse high tech kattenbezitters hebben wij in ieder geval het promofilmpje van de LavvieBot S.