Felix Smart Aquarium IoT

VrijdagmiddagVideo: De goudvis krijgt eindelijk een slim onderkomen

by Redactie IoT Journaal2 november 2018

De redactie van IoTJournaal heeft in het verleden al behoorlijk wat aandacht besteed aan Internet of Things-oplossingen die het leven van honden en katten moeten veraangenamen. Maar tot dusver kwam er één huisdier bekaaid van af als het ging om slimme IoT-toepassingen: de goudvis en andere vissen die thuis in het aquarium rondzwemmen. Gelukkig dreigt daar een einde aan te komen. Dankzij de inspanningen van een Canadese startup.

“Our goal is to develop innovative tools to make fish and plant keeping fun and interactive. We want to reimagine the whole aquarium experience.” Kijk, dat is pas een binnenkomer. Startup Felix Smart gaat het niet zozeer om het verslimmen van een vissenkom. Nee, het wil de volledige aquariumbeleving op zijn kop zetten. Dankzij Internet of Things-technologie. De Felix biedt namelijk alles wat een vissenliefhebber zou willen hebben: van camera’s die real time videobeelden streamen tot sensoren in het aquarium waarmee continu de conditie van het water, de planten en zelfs individuele vissen wordt bewaakt. De Felix kan worden gekoppeld aan slimme persoonlijke assistenten zoals die van Apple en Google. Wie zelf van programmeren houdt, kan ook nog op eigen houtje koppelingen maken met andere hard- en software. Daarvoor levert Felix Smart open source API’s. En uiteraard komt al die informatie weer samen in een bijbehorende app op de smartphone. En dat hoeft hoeft geen nieuwe te zijn, het mag ook een refurbished exemplaar zijn. Volgens Felix werkt zijn app op zowel Google Android als Apple iOS.

Crowdfunding campagne

Staat u te popelen om het aquarium te verslimmen dankzij de Canadese Felix? Dan moet u nog even geduld betrachten. Eerst moet de startup namelijk genoeg geld bij elkaar krijgen om van prototype- naar productiestadium te gaan. Daarvoor heeft een crowdfunding campagne gestart op Indiegogo.com. Het doel is om zo’n 30.000 Amerikaanse dollars binnen te halen. Op het moment van schrijven, staat de teller al op 29.158 dollar dankzij 145 visliefhebbende micro-investeerders. En er is nog een maand te gaan. Het lijkt erop dat ‘t wel goed komt met die crowdfunding. En dan kan de productie beginnen om in april 2019 te komen tot de levering van de eerste exemplaren.

Kost dat?

Wat kost zo’n volledig nieuwe aquariumbeleving nou? De officiële verkoopprijs is 99 Amerikaanse dollars voor een basis set (de ‘Felix Lite’), bestaande uit een kastje waar u de eigen aquariumsensoren op kunt aansluiten en de bijbehorende app. Voor 229 dollar krijgt u de Felix Lite plus een waterdichte camera die 360 graden videobeelden vanuit het aquarium streamt. Wie echt om zijn goudvis geeft, maakt zonder mankeren 329 dollar over voor een Felix Pro met 360 graden camera. Een andere optie is om snel wat in de crowdfunding pot van ‘t bedrijfje te storten om zo de nodige korting te claimen. Enfin, wat u ook doet: hier is alvast de nieuwe aquariumbeleving in beeld en geluid. Videootje!