VrijdagmiddagVideo Security Paranoid

VrijdagmiddagVideo: Een gadget om gadgets te laten stoppen met meeluisteren

by Redactie IoT Journaal17 april 2020

De huidige Corona-crisis heeft onder andere tot gevolg dat grote groepen mensen thuis moeten werken. Thuis, waar tegenwoordig de nodige IoT-spullen opgesteld staan. Zoals slimme, spraakgestuurde, persoonlijke assistenten van Amazon, Apple of Google. Allemaal apparaten die al luisterend wachten op vragen of commando’s. En dat is een potentieel veiligheidsrisico. In deze editie van de VrijdagmiddagVideo komt dé oplossing voor meeluisterende IoT-spullen aan bod.

De potentiële veiligheidsrisico’s van meeluisterende IoT-hardware zijn niet denkbeeldig. Eerder deze maand meldde IoT Journaal al dat het Britse advocatenkantoor Michon de Rey LLP zijn thuiswerkende advocaten en stafmedewerkers met klem adviseerde alle slimme persoonlijke assistenten uit te schakelen of te muten. Het kantoor vreesde dat hackers of andere kwaadwillenden via de apparaten vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten konden afluisteren. “Misschien zijn wij een beetje paranoïde, maar er wordt van ons verwacht dat wij een heleboel vertrouwen hebben in dit soort apparaten en hun fabrikanten. We nemen dit soort risico’s liever niet”, aldus Joe Hancock, partner bij het advocatenkantoor en tevens verantwoordelijk voor de cybersecurity daar. Uit een onafhankelijk onderzoek, in februari dit jaar uitgevoerd door de Amerikaanse Northeastern University en de Imperial College London, bleek al dat de slimme assistenten kunnen worden geactiveerd door conversaties waarin de activatiewoorden, of woorden die er op lijken, worden gebruikt.

Per ongeluk te activeren

Hoe zorg je ervoor dat spraakgestuurde hardware in huis geen luistervinkje kan spelen? Daar heeft een Canadese startup een oplossing voor gevonden. De naam van het bedrijfje is overigens veelzeggend: Paranoid. Net als de bedrijfsboodschap: “They’re listening, and you invited them in. Every day, smart speakers are eroding your privacy.” De oplossing voor dat potentiële probleem wordt uiteraard door het bedrijf geleverd onder de treffende naam Paranoid Home. Maar liefst drie verschillende producten moeten ervoor zorgen dat er geen ongevraagde oortjes meeluisteren naar gesprekken in huis. De meest simpele variant is de Home Button: een apparaatje dat desgewenst fysiek op de mute-knop van de assistent drukt. Een geavanceerder model levert Paranoid ook met de Home Wave. Hiermee wordt de microfoon van de spraakgestuurde IoT-hardware gestoord. En wie voor volledige bescherming gaat, kan de Home Max kopen. Daarbij dient het IoT-apparaat naar Paranoid te worden gestuurd. Die brengt vervolgens wat veranderingen aan in de assistent, zodat het niet meer ongevraagd mee kan luisteren. De prijs voor dit alles? Slechts 49 Amerikaanse dollars.

Nu nog wat professioneler

Bij een bedrijfsnaam als Paranoid hoort een onheilspellende promofilm. En dat heeft de Canadese startup goed begrepen. Zij het dat er misschien ook wat meer had kunnen worden geïnvesteerd n een goed script en betere acteurs. Enfin, oordeel zelf.