Bluenero smart aquarium IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: Geef uw goudvis een IoT-upgrade!

by Redactie IoT Journaal14 februari 2020

De redactie van IoTJournaal weet ‘t: het is vandaag Valentijnsdag. Toch gaan wij het in deze editie van de VrijdagmiddagVideo niet over romantische, op IoT-gebaseerde, producten of diensten hebben. Tenzij u een bijzondere liefde hebt voor vissen. Want via de crowdfundingsite Indiegogo.com hebben wij weer een ‘ultiem product’ aangereikt gekregen. De slimme vissenkom. Maar dan beter.

De Armeense/Oekraïense/Amerikaanse startup Bluenero Inc. heeft zelf een nogal uitgesproken mening over zijn eerste product: “World’s First Smart Aquarium.” Vervelend voor het beginnende bedrijfje, maar die claim is helaas niet waar.  In het verleden heeft IoTJournaal al over twee slimme vissenkommen bericht. In 2018 ging het om de spullen van het Canadese Felix Smart. Hiermee kon nagenoeg elk bestaand aquarium worden verslimd. Uiteraard met een vleugje IoT-technologie. Een jaartje later brachten wij u de EcoGarden, van het Zweedse Ecobloom. Toegegeven: het product kan meer dan alleen maar vissen herbergen. Het is een heus ecosysteem met zowel fauna als flora. Dus, de claim van Bluenero moeten wij helaas afdoen als een leuke, maar niet op feiten gebaseerde, marketingkreet.

Ook goed voor Scrabble!

Terug naar het product van Bluenero. Het gelijknamige aquarium moet vissen het meest comfortabele onderkomen in gevangenschap ooit bieden. Het heeft namelijk een automatisch vissenvoerafgiftesysteem (Scrabble!), een HD-camera, kleurinstelbare led-verlichting, een ingebouwd UV-filtersysteem, geluidswerende acryl-wanden, WiFi- en Bluetooth-connectiviteit, USB-poorten (typen A en C) én een draadloos oplaadstation voor smartphones. Dat laatste is overigens niet bedoeld voor gebruik door de vissenpopulatie. Daarnaast is via een bijbehorende app een oogje op de vissen te houden. Dezelfde applicatie maakt het ook mogelijk om diverse zaken op afstand in te stellen. Het aquarium is geschikt voor zoet- en zeewatervissen en wordt in vier uitvoeringen geleverd: 30 liter, 60 liter, 100 liter en 130 liter (de ‘Premium XXL’).

Wel of niet verkrijgbaar?

De Bluenero is op het moment van schrijven de crowdfundingfase voorbij. Het ontwikkeltraject is in 2017 begonnen. Het jaar daarop werd met de publieke geldinzamelingsactie begonnen. En inmiddels is het product – sinds het derde kwartaal van 2019 – commercieel verkrijgbaar. Althans, dat was de oorspronkelijke planning. Op de Indiegogo-pagina van Bluenero én op de officiële website van het bedrijf staat echter nog steeds dat geïnteresseerden een ‘Pre-order’ kunnen plaatsen. Een beetje vreemd. Maar goed, dat zal wel komen door een gebrek aan tijd, veroorzaakt door de gigantische interesse voor het aquarium. Enfin. U vraagt zich ongetwijfeld af wat ‘t allemaal moet kosten. De kleinste uitvoering (30 liter) gaat weg voor een luttele 368 euro. De meest riante uitvoering van de Bluenero kost u een aardige zakcent meer: 1.198 euro. Eerst zien en dan bestellen? Dat kan. Daar hebben wij immers de bekende crowdfundingcampagnevideo (Scrabble!) voor.