Omni Cook IoT VrijdagmiddagVideo

VrijdagmiddagVideo: Haal dankzij IoT uw eigen ‘Smart Chef’ in huis

by Redactie IoT Journaal6 augustus 2021

Het kan voor sommigen van u een vorm van ontspannen zijn. Anderen zien het meer als een ‘moetje’. Wij hebben het over ’t bereiden van de dagelijkse maaltijden. Voor die laatsten is high tech een uitkomst. De combinatie van IoT en Artificial Intelligence laat hen namelijk zonder veel moeite de mooiste maaltijden op tafel toveren. Hoe dat werkt? Dat kunt u zien in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Slimme, op IoT gebaseerde en met AI-algoritmes uitgeruste, keukenapparatuur is geen volledige noviteit. Zo hebben wij u al in februari 2020 kennis laten maken met leverancier TecPal uit Hong Kong en zijn Cooking Pal. Ook voor specialistische kooktechnieken, zoals sous vide koken, bestaat er inmiddels al een slim IoT-hulpje in de keuken, zoals IoT Journaal in 2016 liet zien met de Amerikaanse start-up Sansaire en diens Sansaire Delta. En nu is er de Omni Cook van de fabrikant Tokit uit Hong Kong. Da’s niet zomaar een slim apparaat. Het is volgens de maker een heuse ‘Smart Home Chef’. Ga d’r maar aan staan.

Geautomatiseerd proces

Het in 2019 opgerichte Tokit heeft in nauwelijks twee jaar tijd nogal wat ervaring met slimme keukenhulpen weten op te doen. Zo heeft het onder andere een intelligente oven én een dito rijstkoker. En nu dan de Omni Cook, een ‘all round’ apparaat dat van koken een geautomatiseerd proces moet maken. In principe wordt het bereiden van een maaltijd gereduceerd tot het kopen van ingrediënten en daarna ’t voorbereiden van de maaltijd. Vervolgens neemt de Omni Cook het verdere werk uit handen, met een receptendatabase in de cloud die de nodige keuzes biedt. Even een recept op het ingebouwde 7-inch aanraakscherm selecteren en hoppa.

Nog even wachten

Klinkt ideaal, toch? Ja, en toch zijn er paar ‘details’ die verbetering behoeven. Zo is er nog een bijbehorende app waarmee u de voortgang van het proces kunt zien. Stembesturing (met Siri of Alexa) is er evenmin. Ook kunt u nog geen eigen recepten aan de database toevoegen. Tokit belooft dat het naar die extra functies kijkt en dat ’t de Omni Cook ‘wellicht in de toekomst’ daarmee zal uitbreiden. In de tussentijd is er de mogelijkheid om het apparaat alvast in huis te halen. Via crowd funding platform Kickstarter.com, want Tokit wil graag wat geld vooraf krijgen om de productie te financieren. Voor een luttele 719 euro kunt u de Omni Cook in huis halen (22 procent korting op de adviesverkoopprijs). En dat is kennelijk voor de nodige mensen een prima aanbod: het oorspronkelijke financieringsdoel van 10.875 euro is met een tussenstand van 794.056 euro ruimschoots overtroffen (1.291 kopers). En er zijn nog drie dagen te gaan. In oktober 2021 moeten de Europese vroege kopers hun apparaat in huis krijgen, zo belooft Tokit. Tot die tijd is er uiteraard een promofilmpje om bij te watertanden.