EcoGarden VrijdagmiddagVideo IoT

VrijdagmiddagVideo: Haal de natuur in huis met de combi van slim aquarium en plantenbak!

by Redactie IoT Journaal9 augustus 2019

“In order to reconnect people with nature and empowering them to grow smarter, we combined technology and nature in a seamless way. Bringing nature to you.” Da’s nog eens een binnenkomer voor een startup die in feite slechts een aquarium met een plantenbak probeert te verkopen. Aan de andere kant: de ‘EcoGarden’ is wel een met internet verbonden ding, met ingebouwde sensoren en een keurige bedieningsapp voor de smartphone. Je zou het bijna slim kunnen noemen. Oordeel zelf in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Wie dacht dat de openingszinnen van dit artikel al aardig ‘ronkend’ waren, kan zijn hart ophalen bij de tekst die de makers, de Zweedse startup Ecobloom, heeft bedacht om kopers voor zijn product te trekken. Er wordt van alles bij gehaald, variërende van de toename van stedelijke bevolking tot geestelijke en lichamelijke gezondheid.  “As the population grows and more people are moving into cities, we are becoming more distanced from nature and its life-giving benefits. It’s hard to emphasize the importance and how much good nature does for our well-being. Study after study shows the significant benefits reconnecting with nature has on both our mental and physical health. People who are more connected with nature are happier, feel better and have more meaning in their lives. Caring for a living thing also gives us a purpose and is rewarding.” Voor alle zekerheid benadrukken wij hier nog even dat het gaat om een aquarium met een plantenbak er bovenop gemonteerd.

Maar hoe werkt het nou?

Laten wij de EcoGarden (42,5 cm x 26 cm x 27 cm) maar eens nader bekijken. Allereerst is er het ‘natte gedeelte’: het aquarium. Da’s een redelijk standaard ding, voorzien van licht en andere zaken die het leven van vissen doorgaans aangenamer moeten maken (zoals zelfreiniging en een automatische voederinstallatie). Wie er tropische vissen in wil huisvesten, moet overigens de portemonnee trekken voor een aparte verwarmingsunit. Verder zal de eigenaar de gewone – periodiek noodzakelijke – taken zelf moeten uitvoeren, zoals het verversen van het water en ‘t schoonmaken van het aquarium. Bovenop het natte gedeelte bevindt zich de plantenbak met een LED-lampje dat de intensiteit automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Stelt u zich overigens niet teveel voor van de plantenbak. Het biedt namelijk slechts ruimte aan hooguit een paar kruidenplanten. De voeding voor de planten komt feitelijk uit ‘t afval dat de vissen voortbrengen, een techniek die al langer bestaat (‘Aquaponics‘).

Het ‘slimme’ van de EcoCarden bestaat uit de ingebouwde sensoren, de connectie met het internet, ondersteuning van de slimme spraakgestuurde assistenten Amazon Alexa en Google Assistant  en de bijbehorende app voor de smartphone (iOS en Android). Met de app zijn zaken als de verlichting en het voeren van de vissen te regelen. Daarnaast kan de gebruiker er de temperatuur van het water mee checken.

En wat kost het nou?

Wie ‘s Werelds Slimste Interactieve Ecosysteem (zoals Ecobloom het zelf noemt) in huis wil halen, zal daar een aardig bedrag voor moeten neertellen. Een waarschuwing vooraf: een koopje is het niet echt. Koopjesjagers komen ook te laat, aangezien de  makers in oktober 2018 een succesvolle crowdfundingactie via onder andere indiegogo.com af hebben gesloten. Wie daar aan heeft meegedaan, kon zo’n 25 procent korting krijgen. Nu zal de volle mep, 349 euro, moeten worden neergeteld. Exclusief de bezorgkosten. Toch maar even kijken hoe de EcoGarden eruit ziet en hoe het in de praktijk werkt? Dan hebben wij een wervend filmpje voor u. Gemaakt door Ecobloom.