Apple Knowledge Navigator 1987 Video

VrijdagmiddagVideo: Hoe Apple in 1987 al een connected toekomst voorzag

by Redactie IoT Journaal6 maart 2020

Slimme huizen, smart cities, semi-intelligente spraakassistenten met ingebakken Artificial Intelligence en zelfrijdende auto’s: tegenwoordig is het IoT en AI wat de klok slaat. Wij bezoeken bijna instinctmatig een zoekmachine op het internet zodra er een vraag over welk onderwerp dan ook rijst. En de smartphone is daarbij een onmisbaar instrument geworden, waarbij de primaire functie (telefoneren) eigenlijk ondergeschikt is geraakt. Welkom in 2020. In deze editie van de VrijdagmiddagVideo: hoe Apple in 1987 een aardig deel van het heden wist te voorspellen.

Dankzij het YouTube-kanaal Mac History kunnen wij anno 2020 op ons gemak terugkijken naar hoe de techneuten van Apple in 1987 de toekomst zagen. Onder de bezielende leiding van de toenmalige Apple CEO John Sculley en Apple-guru Alan Kay. Purnell heeft op zijn YouTube-kanaal een reclamefilmpje geplaatst dat Apple 33 jaar geleden liet vervaardigen. In de ‘Knowledge Navigator’ zien wij een academicus, verbonden aan de Amerikaanse universiteit Berkeley, die in de verre toekomst (het jaar 2011) zijn dagelijkse routine doorloopt. Hij doet dat met behulp van een apparaat dat verdacht veel lijkt op de Apple iPad en een intelligente spraakassistent die erg doet denken aan Apple’s Siri. En de goede man is daarbij in een ‘wereldwijde database’ aan het zoeken. Eh, wat wij tegenwoordig het internet noemen, misschien?

Aardige weetjes

Een paar aardige details nog: de film was bedoeld om te vertonen tijdens een presentatie van John Sculley op de Educom Convention (een academische conferentie over technologie) in oktober 1987. Het maken van de film zelf, nam zo’n zes weken in beslag en kostte circa 60.000 dollar. En als u toevalligerwijs in de buurt bent van de Stanford Graduate School of Business, dan kunt u bij de bibliotheek van het instituut de bewuste presentatie van John Sculley op VHS-video opvragen en bekijken.