
VrijdagmiddagVideo: Intelligent hout brengt rust in huis
Inmiddels worden wij overspoeld door slimme speakers bedoeld voor het moderne huishouden. Je kunt eigenlijk niet meer zonder die hardware en de bijbehorende intelligente spraakassistenten. De diverse fabrikanten doen hun uiterste best om de apparaten er zo gelikt mogelijk uit te laten zien. En toch wringt er iets, vond een Japanse startup. De slimme speakers bieden niet alleen gemak, maar door hun futuristisch ontwerp creëren ze ook onrust. Of iets dergelijks. Vandaar dat het bedrijfje met dé oplossing is gekomen: een blok hout.
Op de redactie van IoTJournaal waren de flauwe woordgrappen niet van de lucht (‘Dat wordt op een houtje bijten!’) toen het project van de Japanse startup mui werd gespot. Maar als je objectief kijkt naar het idee en de uitwerking achter het ‘slimme houtblok’, dan is het nog niet eens zo gek. Het jachtige, plastic-fantastic leventje anno 2018 kan wel wat rust gebruiken. En tegelijkertijd willen wij uiteraard niets missen van de huidige technologische gemakken. Daar streeft mui met zijn gelijknamige ‘smart wood’ naar. Eén storend element in het rustgevende karakter hebben wij overigens wel ontdekt: het elektriciteitssnoertje. Dat verstoort de boel behoorlijk. Mui laat echter weten dat zij op het ogenblik aan het kijken zijn naar manieren om dat snoertje weg te moffelen. Een andere optie die mui verkent, is het inbouwen van een oplaadbare accu, waardoor het snoertje zou komen te vervallen.
Wat kan het eigenlijk?
De mui is in essentie een houtblok uitgerust met een speciaal laagje. Hierdoor heeft het zowel de functie van een aanraakscherm als dat van een led-display. Verder kent ’t enkele ingebouwde sensoren (onder andere CO2-meting en nabijheids detectie) plus een speaker. Aansluiten op het internet gebeurt via WiFi of Bluetooth. Met behulp van de meegeleverde app is de mui aan te haken op IoT-hardware, zoals Philips Hue-lampen en geluidsapparatuur van Sonos. Daarnaast kan ’t via het IFTTT-protocol worden aangesloten op allerhande spraakgestuurde diensten (van nieuws tot het bestellen van een Uber-ritje en het laten horen van weersvoorspellingen) en is het te gebruiken in combinatie met plastic speakers van bijvoorbeeld Amazon en Google.
Wat kost het eigenlijk?
Rust in het moderne huis? Daar hangt een prijskaartje aan. En dat klopt. Wie een mui in huis wil ophangen, moet 999 Amerikaanse dollars neertellen. Dat is een vanafprijs: varianten met luxueuze houtsoorten zijn wat duurder. Er is echter nog een optie voor de oprecht kooplustigen onder u. Dat is het steunen van het startup project via de crowdfunding site Kickstarter.com. Stort minimaal 499 dollar en u krijgt één exemplaar van de mui (naturel of donker hout). Mui kan overigens nog wel wat financiële steun gebruiken. Met nog 42 dagen te gaan, is er slechts 54.023 dollar van de beoogde 87.987 dollar in het laatje. Naar verwachting wordt de mui in september 2019 leverbaar. En tot die tijd kunt u zich vergapen aan een rustgevend promofilmpje. Videootje!