VrijdagmiddagVideo IoT D-Box

VrijdagmiddagVideo: Interactief bankzitten met IoT!

by Redactie IoT Journaal6 mei 2022

Inmiddels is het (werkende) leven weer ‘back to normal’. Het (dringende) thuiswerkadvies in verband met de coronapandemie ligt gelukkig alweer achter ons. Maar veel organisaties hebben hun thuiswerkbeleid inmiddels aangepast: een paar dagen op kantoor en de rest van de werkweek wordt er vanuit huis gewerkt. En daar horen natuurlijk ook de nodige pauzes bij. Net even wat tijd om een kort ommetje te maken, bijvoorbeeld. Of om een snelle game te spelen. En dan uiteraard het liefst gezeten in een IoT-stoel. Eentje zoals wij in deze editie van de VrijdagmiddagVideo laten zien.

“It’s a chair, Jim, but not as we know it.” Deze variant op een zinsnede uit een songhit in 1987 (‘Star Trekkin‘ om precies te zijn) is van toepassing op de D-Box VIBE Chair. Het is een stoel/fauteuil, maar dan anders. Interactiever om precies te zijn. De vormgeving is op zich niet zo afwijkend van de standaard luie fauteuil die in veel (Amerikaanse) huiskamers te vinden is. Het gaat om wat er in de stoel is verwerkt: een ‘actuator’ waarmee de stoel meer dan 65.000 bewegingen kan maken. Met een gesimuleerde g-kracht van maximaal 1G voor realistische effecten. Uiteraard heeft de D-Box WiFi-connectiviteit ingebouwd waarmee het via de bijbehorende app kan worden aangestuurd. Al dat fraais moet ervoor zorgen dat u op interactieve wijze wordt ‘meegesleept’ in spelletjes, Virtual Reality-applicaties en zelfs films, tv-series én muziek. Voorbeeldje? Wie een racespelletje speelt, voelt dat hij de bochten neemt, accelereert én remt. Dat allemaal omdat de stoel in real-time de corresponderende bewegingen maakt.

En wat is ’t prijskaartje dan?

Een IoT-fauteuil mag wat kosten. Sterker nog: het mag zelfs veel kosten. En heeft de fabrikant dan ook gedaan. Wie een D-Box VIBE Chair (leverbaar in leren of stoffen bekleding) in huis wil halen, is officieel 3.999 Amerikaanse dollars kwijt. Doe d’r het optionale tafeltje bij (op één van de armleuningen vast te zetten) en de prijs stijgt naar 4.399 dollar. Helaas is de crowdfunding campagne op Indiegogo.com met bijbehorende kortingen al afgesloten en moet nu het volle pond voor de stoel worden betaald. Een klein detail nog: de Canadese fabrikant D-Box levert voorlopig alleen aan klanten in Canada en de Verenigde Staten. Voor de geïnteresseerden in de rest van de wereld, is er vooralsnog alleen ’t promofilmpje.