VrijdagmiddagVideo Schaken IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT brengt ’t schaakspel tot leven!

by Redactie IoT Journaal8 april 2022

IoT is bij uitstek geschikt als technologie om het leven te veraangenamen. Neem het oude schaakspel. Pas daar nou eens een mix van  IoT, robotica en Artificial Intelligence (AI) toe. Wat je dan krijgt? Een schaakspel waar de liefhebber van gaat watertanden. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Schaken met anderen die niet fysiek in dezelfde ruimte zitten. Dat ging vroeger via bijvoorbeeld brieven (‘correspondentie schaken‘) en later werd er gebruikgemaakt van e-mail en speciale websites. Maar dat blijft allemaal ‘schaken met vertraging’. Terwijl dat tegenwoordig niet meer hoeft. Dankzij IoT zou je zomaar in real-time tegen wie dan ook waar dan ook moeten kunnen  spelen. Weg met die old school brievenpost: gewoon aan het internet hangen dat schaakbord. En dat is precies wat de Amerikaanse startup Wonder Substance doet met zijn Phantom Chess Board.

Daar is een app voor

De basis van het Phantom Chess Board is klassiek met een twist: een houten schaakbord waarin een metalen plaat is verwerkt. De schaakstukken zijn voorzien van magneetjes en worden aangestuurd door de hand, of op afstand via een app of stembediening (Alexa en Google). Het resultaat is dat de schaakstukken van de tegenpartij als door tovenarij op het bord worden verplaatst. Hoe dat kan? Met dank aan de mix van AI, robotica en connectiviteit (Bluetooth). De eigenaar zorgt via een app op de smartphone voor de broodnodige internettoegang. Spelen met een anderen kan direct via een 1-op-1 connectie of via de server van Lichess, een speciale server voor schaakliefhebbers die via internet een potje willen spelen met een ander.

Kost dat nou?

Aan dit moois hangt een prijskaartje, uiteraard. De makers proberen via crowd funding geld binnen te halen om de Phantom Chess Board van prototype naar productie-exemplaren te kunnen tillen. Daar zijn zij al in 2021 mee begonnen. Via een crowdfunding campagne op Indiegogo.com werd er al 2.168.590 euro opgehaald (4.107 geïnteresseerden). Met een campagne op kickstarter.com is daar nog eens 1.912.092 Amerikaanse dollars bij gekomen (3.390 geïnteresseerden). In totaal krap 4 miljoen euro. De ‘backers’ op beide crowdfunding sites kregen uiteraard een prijsvoordeeltje: in plaats van 670 dollar, betaalden zij slechts 429 dollar voor een Phantom Chess Board. Prima geregeld, zou je zeggen. Helaas hebben de 7.497 ‘investeerders’ nog steeds geen exemplaar ontvangen. Eerst werd er door de makers beloofd dat zij in december 2021 de eerste schaakborden zouden afleveren. Die deadline werd niet gehaald. Maart 2022 werd toen als verscheepdatum aan de backers voorgehouden. U raadt het al: die datum is eveneens niet gehaald. De vraag is of en wanneer het wonderschaakbord zijn weg naar de klantenkring gaat vinden. Hoe het ook zij, wij hebben in ieder geval het promofilmpje nog.