VrijdagmiddagVideo Labrador Retriever IoT

VrijdagmiddagVideo: IoT en AI leveren handige ‘hulp in huis’ op

by Redactie IoT Journaal7 januari 2022

De Consumer Electronics Show (CES) in de Amerikaanse gokhoofdstad Las Vegas heeft dit jaar (5-7 januari) weer zijn beslag gehad. Weliswaar wat minder uitbundig en ook wat korter, ingegeven door de nog immer heersende coronapandemie. Toch was het een feestje voor tal van leveranciers – groot en klein. Voor hen is deze jaarlijkse elektronicabeurs (gestart in 1967) namelijk dé plek om nieuwe diensten en producten te introduceren. Met steeds vaker Internet of Things als basistechnologie. Neem bijvoorbeeld de Labador Retriever. Nee, niet de schattige hond, maar de slimme huishoudelijke robot. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Voor deze ene keer gaat het om een zeer nuttig product in de VrijdagmiddagVideo. Labrador Systems, de Amerikaanse maker van de Labrador Retriever, heeft zijn slimme robot namelijk speciaal bedacht voor de minder valide mensen, al dan niet met een handicap of een chronische ziekte die het ongehinderd bewegen bemoeilijkt. De Retriever biedt hen een helpende hand: het is in staat om bijvoorbeeld tot zo’n 13 kilo aan spullen van A naar B te versjouwen. Het kan daarnaast ook drankjes (als er de optionele Retriever-koelkast bij wordt besteld) en gerechten ‘oppikken’ en op commando naar de eigenaar brengen.  Het apparaat kan worden bediend via spraakcommando’s, een app of het ingebouwde aanraakscherm. Voorwaarde is wel dat alles zich op één verdieping afspeelt: de robot kan (nog?) geen trappen op en af.

Verkrijgbaar tweede helft 2023

Naar verluidt, gaat de Labrador Retriever in de tweede helft van 2023 in productie. Voorintekenen kan, mits er 250 Amerikaanse dollars wordt aanbetaald. Om de Retriever in huis te halen, moet er 1.499 dollar worden afgetikt, plus een maandelijks bedrag van 149 dollar voor een verplicht abonnement  op de bijbehorende clouddiensten van het bedrijf (looptijd 36 maanden). Hoe de Retriever in de praktijk werkt? Dat is te zien in het promofilmpje.