VrijdagmiddagVideo IoT Papieren vliegtuig AR

VrijdagmiddagVideo: IoT en AR tillen papieren vliegtuigje naar 2021

by Redactie IoT Journaal24 september 2021

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Powerup Toys is geen volslagen onbekende voor de redactie van IoT Journaal. Het bedrijf is in 2019 in het vizier van de VrijdagmiddagVideo-redacteur gekomen toen het een ombouwkit voor papieren vliegtuigjes met Internet of Things-technologie introduceerde. Inmiddels is er alweer een nieuwe uitvoering. Met Augmented Reality, zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Zelfs een papieren vliegtuigje met gemotoriseerde aandrijving en besturing via een app is behelpen anno 2021. Want je mist bijvoorbeeld een Augmented Reality-mogelijkheid, waardoor de ‘piloot’ letterlijk in de papieren cockpit kan zitten. Gelukkig heeft  PowerUp Toys dat grote gemis onderkend. De jongste uitvoering van zijn Powerup-kit (de ‘X FPV’) is namelijk ook met behulp van een AR-bril te bedienen, mede dankzij een ingebakken real-time videostreaming mogelijkheid (tot 30 fps) en een WiFi-module die tot zo’n 91 meter (300 voet) bereik biedt.

Snelheidsduivel

De X FPV is – op de paar nieuwigheden na – slechts op een paar fronten ten opzichte van zijn voorganger opgefrist. Denk bijvoorbeeld aan de vormgeving van het meegeleverde papieren vliegtuigje. Verder heeft het nog steeds twee motoren, twee propellers, een vluchtgeleidingssysteem én uiteraard een app waarmee het vliegtuig is te besturen. Volgens Powerup Toys moet ‘t vliegtuigje een behoorlijke snelheid ontwikkelen: zo’n 35 kilometer per uur.

Is het wel te vertrouwen?

PowerUp Toys vraagt een luttele 79,95 dollar voor de X FPV. Dat is dan zonder een AR-bril, overigens. Het klinkt allemaal geweldig, inclusief de prijs. Toch lijkt er een addertje onder het gras te zitten. Wie namelijk een exemplaar wil bestellen via de site van PowerUp Toys stuit op een ‘Pagina niet gevonden’-fout. Dat is al geen best teken. Ook in de – afgesloten – Kickstarter crowdfunding comments-sectie is veel onvrede te lezen. Onder andere over het nog steeds geleverd hebben gekregen van ’t apparaat, het continue uitvallen van de WiFi-verbinding en de gebrekkige updates van de bijbehorende app. Wij waarschuwen u maar alvast. In ieder geval hebben wij ’t promofilmpje nog.