VrijdagmiddagVideo IoT GeniCan

VrijdagmiddagVideo: IoT helpt bij boodschappenlijstjes

by Redactie IoT Journaal8 oktober 2021

Natuurlijk is het al heel lang goed gegaan met het handgeschreven boodschappenlijstje. Maar soms vergeet je iets op te schrijven. Of een huisgenoot drinkt dat laatste pak melk zonder het op te schrijven. Jammer, op zijn minst. Want dat heb je dan weer niet huis gehaald bij het boodschappen doen. Gelukkig kan het beter. En slimmer. Met dank aan IoT als basistechnologie. Hoe? Dat is te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Geen gedoe meer met incomplete (of thuis vergeten) boodschappenlijstjes. Dat is in het kort de belofte van het Amerikaanse bedrijf GeniCan. Het heeft daarvoor een gelijknamig product bedacht dat de meest compleet mogelijke boodschappenlijst moet garanderen. Of zoals de mede-oprichter Robert Griffin het zelf zegt: “GeniCan was invented to solve one simple problem: forgetfulness. Or more specifically, forgetfulness as it relates to grocery shopping…” Griffin ging niet over één nacht ijs om zijn idee tot een product te maken. Het moment van inzicht kwam in de herfst van 2013 en pas twee jaar later was de GeniCan rijp voor productie.

Daar is een app voor

Maar wat doet de GeniCan nou precies? Het apparaatje wordt in de vuilnisbak geplaatst en scant vervolgens alle verpakkingen die weg worden gegooid. Als er geen barcode voor het weggegooide product voorhanden is (denk bijvoorbeeld aan groenteafval), dan vraagt de GeniCan de gebruiker of hij/zij het alsnog door middel van een (Engelstalig) spraakcommando op het lijstje wil zetten. De data worden uiteindelijk via WiFi naar een boodschappenlijstapp op de smartphone gestuurd. Of het gaat direct naar de Amazon-webwinkel als bestelling. Al dat gemak kost u een luttele 149,99 dollar. Eerst eens zien hoe ’t werkt? Dat kan, dankzij een wervend filmpje gemaakt in opdracht van GeniCan.