IoT VrijdagmiddagvVideo Novabot

VrijdagmiddagVideo: IoT maait gras en is waakhond!

by Redactie IoT Journaal10 december 2021

Dat een aardig deel van de Nederlandse beroepsbevolking weer thuis aan het werken is, betekent nog niet dat er voor minder leuke klusjes in en rond het huis plotseling tijd vrijkomt. Zoals het gras maaien. Dat soort klusjes is sowieso leuker als een ander het doet, naar de mening van de meerderheid van de IoT Journaal-redactie. Gelukkig blijkt ook IoT hier een redder in nood. Zoals te zien is in deze editie van de VrijdagmiddagVideo.

Gras groeit sneller dan je vaak door hebt. Even omdraaien en hop: de tuin ziet er alweer uit als een grasjungle. Een robotmaaier is dan een uitkomst. Maar ook die heeft doorgaans zijn beperkingen. Je moet bijvoorbeeld bij veel van die apparaten de tuin voorzien een afbakening om te voorkomen dat zij vrolijk de straat op gaan of bij de buren terecht komen. En waarom kun je veel van die robots niet domweg instellen via een app? Niet getreurd. Een Amerikaanse startup, LF Intelligence geheten, heeft er iets op gevonden: de Novabot. Het bedrijfje heeft zijn vinding voorzien van de winnende combinatie IoT en Artificial Intelligence. Hierdoor is een tuinafbakening niet meer nodig. Dat zoekt het apparaat allemaal zelf uit. En uiteraard is er een app voor de instellingen en aansturing. Diezelfde app is er ook voor een andere ingebouwde functie van de Novabot: die van waakhond met videocamera. Jawel, de grasmaaier maakt zijn rondjes in de tuin én hij houdt de boel in de gaten. Ideaal.

Kost dat dan?

LF Intelligence is een startup die de inmiddels standaardroute volgt voor het introduceren van een product: eerst geld ophalen en dan pas produceren. In dit geval gaat dat via de crowdfunding site Indiegogo.com. Het oorspronkelijke financieringsdoel van 17.709 euro is daar al ruimschoots gehaald. Dankzij 711 geïnteresseerden staat de teller op 871.837 euro, met nog zeven dagen te gaan. Die geldschieters hebben daarmee ook een aardige korting op hetzij de Novabot 1000 (voor tuinen tot 1000 vierkante meter) of de Novabot 2000 (tuinen tot 2000 vierkante meter) gekregen. De Novabot 1000 komt in hun bezit voor een luttele 1.299 Amerikaanse dollars (adviesverkoopprijs 2.799 dollar), terwijl de 2000-variant ‘slechts’ 1.599 dollar kost (adviesverkoopprijs 3.399 dollar). LF Intelligence verwacht in juli 2022 te kunnen gaan leveren. En tot die tijd? Promofilmpje!